Конструкцията на серпентината не позволява друг начин на почистване освен измиване с вода.

Това задължително се прави както преди зареждане на казана, така и след дестилацията, и то е добре да става веднага след демонтиране на казана.

Когато дестилацията е проведена съгласно изискванията, изплакването два-три пъти с вода е достатъчно и се прави лесно.

Това става като долният край на серпентината, от който излиза ракията, се запушва плътно с коркова или друг вид тапа. Серпентината се пълни с вода. Изчакват се 2-3 минути и водата се източва. Тази операция се прави 2-3 пъти.

Кога е по-сложно

Проблем възниква, когато при дестилацията, поради препълване на казана, част от образувалата се пяна заедно с частици от кашата, преминат през лулата и попаднат в серпентината.

В такъв случай веднага след демонтажа, серпентината се пълни с чиста гореща вода. Изчаква се 3-5 минути и се източва.

Проверява се за частици в източената вода. Тази операция може да се повтори няколко пъти до момента в който източената вода е чиста. При положение, че това почистване не е направено, своевременно попадналите частици залепват и изсъхват по вътрешната стена на серпентината.

В такъв случай се допуска серпентината да се напълни с горещ разтвор на препарат за измиване на кухненски съдове

Но да бъде неутрален - без аромат.

Изчаква се 10 минути и разтворът се излива.

След това серпентината се изплаква минимум три пъти със студена вода, която се проверява за наличие на твърди частици и аромат.

Операцията се повтаря, до момента в който изтичащата вода е бистра, чиста и без мирис.