Нападенията от вълци в защитената зона „Сакар“ се увеличават.
Това създава много проблеми за животновъдите в Свиленградско. Популацията на хищниците расте и по данни на РИОСВ – Хасково това е причина някои от стопаните в района да прибягват до забранени методи за намаляване броя на вълците. От екоинспекцията се съмняват, че животновъди поставят отровни примамки.

Специалистите съдят за това по значителната смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, които гнездят в района. Причина за поведението им може да е отравяне и смърт на някои от екземплярите. Тази година две от десетте територии на царският орел в Сакар планина не са заети от двойки птици.

За решаване на проблема от екоинспекцията организират среща в Свиленград. Тя ще се проведе на 2 октомври и в нея ще вземат участие широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др.

По време на събитието ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Чрез дискусия ще бъдат споделяни опит и идеи, относно конфликта човек – хищник и преустановяване на използването на отрови.