Градинари от цялото Обединеното кралство се събраха на Great Yorkshire Showground в Харогейт, за да определят кой от тях е отгледал най-тежката тиква и най-дългата краставица този сезон.

Победителите бяха определени в 13 категории. Гигантски пащърнак, праз, зеле, картофи, моркови, ревен, боб и други зеленчуци се превърнаха в основните звезди на този конкурс.

Някои от претендентите за победа трябваше да бъдат поставени на кантара от четирима души - зеленчуците бяха толкова тежки. В разгара на конкурса събитието беше на прага на срив, защото при опит да се определи теглото на един от тежките зеленчуци, кантарът се счупи. Но за щастие бързо се намери заместител.

Безспорен победител в конкурса за най-тежката тиква беше Ричард Ман - той е отгледал зеленчук с тегло 291,7 кг. Омъжена двойка фермери от Мансфийлд отнесоха вкъщи две награди наведнъж - за най-тежки морков (3,8 кг) и цвекло (17,8 кг).

За транспортиране на гигантско зеле дори трябваше да се използва градинска количка. Този зеленчук с тегло 27,4 кг донесе победа на фермера Крейг Пиърсън.

Най-дългата краставица - 92 см, се отглежда от Греъм Барат, а Питър Глазбрук представи на състезанието най-тежките тиквички с тегло над 65 кг.