След съобщения за това, че един от ирландските месокомбинати работи с вносна свинско месо от Полша - държава, засегната от африканска чума по свинете (АЧС), председателят на Ирландската асоциация на фермерите (IFA) по въпросите на свиневъдството - Том Хоган, заяви, че трябва незабавно да бъде забранен вносът на на свинско месо от държави, засегнати от АЧС. Той призова ирландското земеделско министерство да засили проверките на всички вносни месни продукти в страната и да повиши бдителността и информираността за потенциалната заплаха от внасяне на АЧС в Ирландия.
Хоган каза, че е абсолютно безразсъдно който и да е месопреработвател да има право да внася в Ирландия свинско месо от държави, засегнати от АЧС, като по този начин рискува здравето на националното стадо свине.
Щетите върху репутацията, които може да бъдат нанесени, на този важен международен експортен пазар в резултат на подобна дейност, ще са катастрофални.
Том Хоган призова всички ирландски месопреработватели да потвърдят, че не внасят свинско месо от Полша или други държави, засегнати от АЧС.