5119 патици бяха унищожени в Южен Тайван след положителна проба за птичи грип H5N2, съобщава taiwannews.com.tw. Огнището е във ферма за патици в Wandan Township, окръг Pingtung, уточняват от градския Център за контрол на болестите по животните. Птиците, засегнати от високопатогенния вирус, обикновено не изглеждат болни, така че инфекцията се определя чрез вземане на проби.
Предприети са мерки за дезинфекция на птицефермата и в района около огнището. Определена е зона за наблюдение в радиус от 1 километър от засегнатата ферма за патици.
Тайванските ветеринарни власти призоват птицевъдите на острова да избягват свободното отглеждането на стадата си, за да намалят риска от разпространение на птичия грип.
През 2004 г. огнище на птичи грип H5N1 в съседен Тайланд доведе до смъртта и унищожаването на 60 млн. домашни птици, до гибелта на 12 души и 17 случая на зарази хора.
Установено е, че вирусът на птичия грип H5N1 е разпространен сред свободно отглеждани патици, в лични стопанства и в открити птицеферми.
След като домашните патици са посочени за основен носител на вируса на птичия грип H5N1 в Тайланд, ветеринарните специалисти масово бракуват болни птици по села и птицеферми. Благодарение на колективните усилия ситуацията е стабилизирана.