Това е 5 пъти по-дълго в сравнение със срокът за кристализиране при центрофугирането от тъмни пити от същото семейство.

Медът от пити, в които пчелите са отглеждали пило, кристализира 3,3 пъти по-бързо, отколкото центрофугираният от същото семейство от пити, където не е отглеждан разплод, пише apiary.su.

Неслучайно в естествените жилища пчелите разполагат меда предимно в горната част на гнездото, където питата винаги е удебелена. Там те вече не могат да отглеждат пило, тъй като строят пити изключително с медени килийки, имащи голям ъгъл на наклона и голяма дълбочина. По тази причина те остават “млади”, а медът кристализира по-бавно. Това може да се разглежда като механизъм, изработен от насекомите в процеса на еволюцията, който съпътства процеса на кристализиране на зимните запаси от храни и намалява вероятността от загиване на семейството от глад.