Имайте предвид, че тя е спринтьор, а не маратонец

Домашните котки са умалено копия на дивите. И докато с кучето можем да бягаме заедно, сред котките любителките на активна почивка са единици. Те предпочитат късите дистанции, а не маратона.

Полезни идеи да накарате котката си да се движи повече:

Сложете купичките с храна и вода на различни места - например в долната част и в горната на стълбите и се старайте да ги сложите така, че котката да преодолява определено разстояние, за да се добере до храна. Котките са умни - като разберат, че паничката с храна стои горе, сами по-често ще се качват.

Сложете купичката с храна колкото се може по-далеч от любимите места на котката. Много дебелани спят и си почиват близо до купичката, за да не им се налага да ходят далече за храна.

Купете играчки-контейнери с храна - те обикновено са с форма на топчица, която котката търкаля, за да стигне до лакомството. Сложете вътре малко храна, а котката трябва да се потруди, за да стигне до нея.

Отделяйте поне по 10 минути дневно за игри с котката, като използвате дразнилки с пера, топчета от хартия или фолио - всичко, което на котката ще й е интересно да лови.

Има голямо разнообразие от подвижни и пищящи играчки, които ще накарат котката да се движи повече.

Играчката контейнер за храна с формата на топчица кара котката да я гони и да се потруди за лакомството
Играчката контейнер за храна с формата на топчица кара котката да я гони и да се потруди за лакомството
Дразнилките с пера карат котката да тича
Дразнилките с пера карат котката да тича