На 2 септември у нас на официално посещение бяха заместник-министърът на Генералната митническа администрация на Китайска Народна Република г-н Ли Гуо и водената от него делегация.

Тогава беше подписан Протокол за инспекция, карантина и ветеринарно-санитарни изисквания за мед, предназначен за износ от Република България за Китайска народна република. От българска страна документа подписа заместник-министърът на земеделието, храните и горите, доц. д-р Янко Иванов.

С подписването на протокола беше отбелязан значителен напредък в цялостната процедура по договаряне условията за износ на български пчелен мед за Китайска народна република.

Следващият етап от процедурата за износ е страната ни да предостави списъци с предприятия за преработка на пчелен мед. Те трябва да отговарят на договорените изисквания. Изискуем е и образец на сертификат. Преработвателните предприятия, който възнамеряват да извършват износ на мед за Китай, трябва да са регистрирани от китайската страна.

С Протокола България се ангажира да упражнява засилен контрол и надзор върху предприятията за производство и преработка на пчелен мед. Така ще се гарантира качеството и безопасността на изнасяния продукт.

По време на визитата китайската делегация посети българско предприятие за производство на млечни продукти. Визита се проведе и в Централната лаборатория по ветеринарно-санитарна експертиза и екология към Българска агенция по безопасност на храните.