Съществуването на пчелното семейство и този безупречен ред и хармония в него са свързани със съответни взаимоотношения между пчелните индивиди. Взаимоотношенията са наследствено обусловени и постоянни, но някои от тях се изменят в зависимост от измененията, настъпващи в кошера или в околната среда, пише lozevbee.com.

Пример: Пчелната майка и пчелите работнички са женски индивиди, но съществено се различават,  уточнява гл.ас. д-р Иванка Желязкова от Тракийския университет в Стара Загора, Аграрен факултет.  Защото морфологически и физиологически майката и работничките са приспособени да изпълняват различни биологични функции. Между тях като че ли съществува разделение на труда, благодарение на което всяка от тях изпълнява работата си с голямо съвършенство.

Но нито пчелната майка, нито пчелите работнички са в състояние една без друга да осигурят преживяването на потомството, т. е. те се намират във взаимна зависимост:

0 Майката, за изпълнение на своята функция се нуждае от помощта на пчелите работнички.

0 Пчелите работнички, като се изолират от майката, не са в състояние да осигурят продължение на потомството и скоро умират.

Следователно, всеки индивид в това сложно общество, наречено пчелно семейство, изпълнява дейности, полезни за семейството като цяло.