Във Врачанско пчеларите откриха американски гнилец по кошерите. Според Емил Янев, член на управителния съвет на „Пчеларско сдружение- Бургас“ заболяването не е толкова опасно, че да доведе до масово унищожаване на пчелите.

По-сериозни проблеми би могъл да нанесе малкия кошерен бръмбар. Той се развива много добре в Италия, но не и у нас, защото не понася ниски температури и студ, предаде ИА “Фокус“.

Според Янев американския гнилец може да бъде пренесен от кошер на кошер поради невниманието на пчеларите и то, ако не бъде открит навреме.

В случай, че един кошер е поразен, то е необходимо той да бъде изгорен, а пчелното семейство умъртвено. Янев обясни още, че американски гнилец има във всеки един пчелин в България. Той обаче не се проявява във всеки кошер. Добрата хигиена на пчелина, третирането на кошерите и подмяната на рамките до голяма степен възпрепятства проявата на американския гнилец.

Проблеми и пренасяне на заразата могат да възникнат при нехайство от страна на пчеларя. Когато някое пчелно семейство заболее, пашата пресъхва и това ги подтиква да разграбят по-слабите кошери и така пренасят заразата.