Една от важните дейности, които пчеларят извършва, е придаването на майка в пчелното семейство. От многото причини, оказващи влияние върху успешността на придаването, описани в литературата, като най-съществена е физиологичното състояние на пчелите, на които се придава майката, напомня в. "Пчела и кошер".

Още преди да се отдели от кошера некачествената майка, в гнездото вече са се появили пчели – анатомически търтовки (неснасящи яйца, но с активни яйчници), което затруднява приемането на новата майка. Според специалистите тяхното число даже в семейство без признаци на роене или смяна достига до 93%. А техните яйчни тръбички съдържат незрели яйца. Но физиологически търтовки (снасящи яйца пчели), което прави приемането невъзможно, се появяват в семейството, останало без майка, не по-малко от 15 дни.

Изхождайки и от констатациите на учените, че има периоди, когато приемането на майка е безпроблемно, стига тя да е по-качествена от тази, която ще сменим, ще изберем един от многобройните начини, описани в пчеларската литература, пояснява Петър Бонев от Горна Баня.

Най-благоприятното време за придаване на майка са месеците март-април. Тогава яйчните тръбички във всички пчели не са развити. И ако се придава майка по това време в нормално семейство, дори не е необходимо да става с клетка. Отнема се старата майка и на същото място се слага новата оплодена майка.