Кога реколтата е готова

Предстои прибирането на късните сортове праскови, сливи, ябълки, круши, както и на малини, дюли, мушмули, а също и на различните черупкови видове и някои други.

Навременната беритба, както и правилното съхраняване на плодовете, е от решаващо значение за по-продължителната консумация на пресни плодове от собствената градина.

Зрелост на плодовете

Узряването на плодовете е продължителен процес, който протича не само докато те са на дървото, но и след беритбата им.

Различават се две степени на зрелост - беритбена и консумативна.

При беритбената зрелост плодовете са достигнали характерната за сорта едрина, но плодовото им месо е все още плътно.

Консумативната зрелост настъпва, когато плодовете придобият типичните за сорта оцветяване, консистенция, вкус и аромат.

При късните сортове

При късните ябълкови и крушови сортове, както и при дюлите консумативната зрелост може да настъпи в по-продължителен период - от 2-3 седмици до 2-3 месеца след беритбата.

Затова срокът на беритбата при тези сортове не може да се определи по вкусовите качества на плодовото месо.

В беритбената зрелост плодовете им са твърди, тръпчиви и безвкусни.

Защо беритбата да е навременна

Да не се избързва, но и да не се закъснява

Както ранната, така и късната беритба не са желателни.

Ако плодовете се приберат по-рано, добивът е значително по-нисък. Това е защото до узряването на плодовете, те продължават да нарастват на големина, оцветяват се по-добре, химичният им състав се обогатява.

Когато плодовете се оберат със закъснение, това води до увеличаване чувствителността на плодовете към някои физиологични заболявания, които се проявяват по време на съхраняването им.

По-късно набраните плодове са по-едри, по-добре оцветени и с по-добри вкусови качества, но се берат, пренасят и съхраняват по-трудно. Възможно е и част от плодовете, обикновено най-едрите, да опадат и да се наранят. 

Кои са най-лесните ориентири за зрелост

Цветът е водещ показател

Дали плодовете са готови за беритба подсказват различни показатели - промени в оцветяването на кожицата, плътност на плодовото месо, съдържание на скорбяла в плода, здравина на закрепване на плода за клонката и др. Те са особено важни за професионалните производители на плодове.

Определящи за любителите овощари са промяната на основния цвят на кожицата и леснотата на откъсване на плодовете от клонките.

Промяна на цвета

При много от сортовете ябълките и крушите избледняването на зеления цвят на кожицата, преди да се появи жълт оттенък, е добър показател за настъпване на беритбената зрелост.

При сортовете ябълки с червено оцветяване този показател не е точен, тъй като основният цвят почти не се забелязва при настъпване на беритбената зрелост. Плодовете им се оцветяват червено няколко седмици преди узряването.

Лесно се откъсват

При настъпване на беритбената зрелост плодовете се откъсват много лесно. При някои от сортовете обаче, например Златна превъзходна, плодовете се държат здраво на клонките, дори и когато са добре узрели. При други сортове, като Златна пармена, част от плодовете опадват преди да е настъпил оптималният срок на беритба.