Сега е моментът да се сдобиете с брунера

Brunnera macrophylla е една измамна чаровница, която не е много известна у нас. Наричат я многогодишна, сибирска или кавказка незабравка, но не е, а просто много прилича. Разпространена е в южните части на Европа и някои части на Азия. А един от сортовете и? има награда за многогодишно цвете на годината от Perennial Plant Association.

Брунерата, както стана ясно е многогодишно растение. Тя е устойчива на много ниски температури (до около -30 градуса). Декоративна стойност притежават най-вече листата. Растението цъфти в ранната пролет, когато малко други растения са атрактивни. Дребните сини цветчета, подобни на тези на незабравката, украсяват сърцевидните листа около месец.

Брунерата не иска много. Не проявява капризи и рядко страда от болести и неприятели. Тя ще бъде чудесно допълнение за всяка цветна градина, а моментът да се сдобиете с нея е точно сега.

Струва между 6 и 10 лв. за саксия

Нараства до 60 см височина

Отскоро в търговската мрежа се появи засадена брунера в не много големи саксии. Цената зависи от размера на растението и магазина, но варира между 6 и 10 лв. Растенията, които се предлагат са млади и наперени. Приспособяват се отлично към всяка градина.

Брунерата предпочита по-сенчести местенца. Все пак сутрешното слънце също й е по вкуса. Шарена до плътна сянка са идеални за нея. А ако засадите на пряко слънце, можете да очаквате провал. Не, брунерата няма да загине, но няма да се чувства добре. Шарените сортове ще загубят краските си и като цяло растежът ще бъде подтиснат.

Тук е мястото да вмъкнем, че сибирската незабравка е чудесен съсед. Когато я засаждате на постоянно място трябва да имате предвид, че тя се разраства до 60-90 см на ширина за няколко години, а на височина достига между 30 и 60 см. Размерите зависят най-вече от сортотовите особености.

Компания на брунерата могат да бъдат всички сенколюбиви растения (хости, папрати, кукуряк, момина и момкова сълза, дицентра и др., както и всички рано цъфтящи луковични цветя.

Размножава се много лесно

Пазете ризомите от пресъхване

Брунерата расте бързо, особено след прецъфтяването и отстраняването на цветовете. Всяко листо може да достигне до 15 см ширина. Противно на очакванията обаче, тя се разпростира сравнително бавно.

Ако искате да й помогнете в товаа отношение, трябва да знаете, че се размножава чрез семена и чрез ризоми. С ризомите става значително по-лесно и бързо, но ако имате нужда от голяма бройка, по-добре се ориентирайте към семена.

Вегетативното размножаване се прави пролетта или в началото на есента. Коренището се вади внимателно от почвата и се разделя на 2 или повече части в зависимост от големината му. Новите растения могат да се засадят веднага или да се съхранят за ден-два в мокър вестник и плик. Най-важното е да не се допуска пресъхване на кореновата система.

Ако загубите повечето налични листа, не се претеснявайте. Брунерата постоянно образува нови. Все пак се постарайте да не я стресирате много.

Осигурете ѝ вода и богата почва

Може да се засади и в контейнер

Брунерата е от онези растения, с които могат да се справят и най-големите пишман градинари. Основните изисквания, които има тя са три- сянка, вода и храна. Лесно се помни и също толкова лесно се изпълнява.

Кавказката красавица ще полудее, ако и? осигурите богата на хранителни вещества и органика почва с добри дренажни способности. Поливките трябва да бъдат редовни и обилни. В никакъв случай не я наказвайте в леа почва.

Растението е отличен избор, ако искате да освежите някое сенчесто кътче в градината. Вписва се идеално в лехи и бордюри, а най-добре и? прилягат градини с горска тематика. Ако пък не разполагата с градина, то брунерата става и за вас. Тя няма нищо против да обитава красива керамична кашпа или старо продънено корито. Само запомнете, сянка, храна и вода...

Не я бъркайте с хостата

Иначе са много ефектни заедно

Брунерата е значително по-изразителна от хостата, що се отнася до шарки и форми. Сортовете не са много, но сякаш са рисувани с четка и изумрудени, златни и сребърни боички. От една страна не можем да сравняваме двете растения, защото нямат нищо общо (е, освен факта, че харесват сенчести места и се отглеждат супер лесно). Едно от основните предимства на сибирската представителка на флората е, че охлювите не я харесват, за разлика от хостата, която обожават. Недостатък също има и няма да го скрием. Листата, колкото и красиви да изглеждат, са доста силно овласени. А власинките могат да предизвикат обриви и алергични реакции при хора с по-чувствителна кожа. Носете ръкавици и дълги ръкави, когато се занимавате с нея и няма да имате проблем.

Най-добрите сортове са:

Сребърен чар (Silver charm)

Компактен сорт, който достига височина и ширина между 30 и 60 см. Сърцевидните листа са нашарени със зелени нишки на сребърен фон (или обратно). Цветовете са харектерни за брунерите- светло сини, пролетни и много нежни. Листата запазват красотата си през топлата част от годината, а зимата отмират.

Александър Велики (AlexanderТs Great)

Гръмко име за красиво растение, но пасва идеално. Сортът е идеален за големи градини, защото достига до 90 см в диаметър. Листата са атрактивни, почти бели, но с перфекти зелени нишки и кантове. Изглеждат внушителни, тежки и отлично контратират с нежните небесно сини цвеетчета през пролетта.

Златото на Диана (DianeТs gold)

Надали ще се учудите, този сорт е с златно жълти листа. Не се харесват на всеки, но сортът заслужава внимание, защото е един от малкото, които толерират слънце.

Размерът на Златото на Диана е компактен- до 30 см височина и до 60 в диаметър. Листата са с характерната сърцевидна форма, а цветовете не изневеряват на синия цвят. В комбинация растението е сппособно да разведри и най-скучното кътче.

Наградения Джак Фрост (Jack Frost)

Най-известният сорт брунера е именно този. Едрите сърцевидни листа създават усещане за величие. Растението е много подходящ почвопокривен елемент. Листата са обагрени в сиво до бяло и свежо зелено. Атрактивния вид се запазва през цялата топла част от годината, чак докато падне сняг. С този сорт можете да сте по-смели и да го засадите на сравнително по-слънчево място. Няма да загуби качествата си.

Брунера вариегата (Variegata)

Очарователна, различна и освежаваща. Сортът се характеризира с едри листа в познатата форма. Краската им е двуцветна- тъмно зелено, изумрудено в основата и кремаво до снежно бяло в краищата. В зависимост от условията и възрастта на листата един от двата цвята може да липсва. Формата на петната е неопределена, неподредена и меко казано неповторима.