Как постъпва Разплащателната агенция на база наредбата

Държавен фонд "Земеделие" приключи кръстосаните проверки по подадените заявления за подпомагане за 2019. Оказа се, че при 11 000 бенефициенти има двойно декларирани площи за 59 000 декара, което не е новост, защото и други години цифрите са подобни.

Относно застъпванията стопаните трябва да представят правните си основания за ползване на земята.

В случай че в подаденото заявление се установи, че има площи, заявени от повече от един стопанин, Разплащателна агенция изпраща на кандидатите уведомителни писма за установените застъпвания.

Кандидатите за подпомагане трябва да се явят в срок до 20 работни дни от получаването на писмото, но не по-късно от 1 декември на годината на кандидатстване в съответната Областна дирекция (ОД) на фонда за разрешаване на конфликта - да представят документи по чл. 2а, ал. 2 от Наредба 5 от 27.02.2009 г., доказващи правно основание за ползване на земята.

Когато кандидатът се яви в регламентирания срок той попълва

Декларация за изясняване на принадлежността на площи

заявени от повече от един земеделски стопанин и прилага документите, доказващи правото на ползване на застъпените площи.

Когато никой от кандидатите не е предоставил документи, доказващи правото на ползване на застъпените площи, Разплащателната агенция след прилагане на процедурата по чл. 18 от Наредба 5 от 27.02.2009 г. отказва изплащането на субсидии за застъпената площ на всички кандидати и им налага санкции.

Когато само един от кандидатите е предоставил документи по чл. 2а, ал. 2, доказващи правното основание, Разплащателната агенция одобрява изплащането на субсидия на него за площите, за които е доказал правно основание.

При наличие на наддекларирани площи или двойно заявени площи, за който не е доказано основанието на ползване, на земеделския стопанин се начисляват санкции върху площта, с която е кандидатствал за субсидия.