С нови заповеди ясно посочват къде може да има сеч

Ограничава се достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства, които нямат отношение към претърсването на зоните, попадащи в инфектираните области с африканска чума по свинете и не са ангажирани с мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта. Това може да се обобщи от заповеди на директори или зам.-директори на регионалните дирекции по горите в Бургас, Велико Търново, Смолян, Варна, Русе, Берковица и Шумен. И преди тях имаше ограничения от заповед на земеделския министър Десислава Танева.

В Бургас, както и до шуменския град Върбица и землища в Берковица изрично се посочва забрана за движението на пътни превозни средства, спортни мотори и атевета. Разрешени са неотложни дейности, които обаче ще се изпълняват по ред и условия, определени от областните епизоотични комисии, и мерки за биосигурност, определени от агенцията по храните.

Преди дни стана ясно, че именно след разрешение на областни епизоотични комисии на много места сечта и извозването на дървесина не са спрени въпреки чумата.

Георги Костов - съветник на министъра на земеделието, уточни, че областните епизоотични комисии могат да вземат решение за т.нар. неотложни дейности, но дърводобивът не е сред тях в средата на лятото.

“Тези зони са маркирани от държавните горски стопанства и регионалните дирекции по горите. За съжаление, това не е стигнало до всички изпълнители, особено в общинските структури. Затова от вчера текат проверки по места, защото без изпълнението на тази заповед ние сме пред опасност от компрометиране на мерките срещу чумата”, добави Костов пред БНР.

Няма забрана за дърводобив в Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Стара Загора и Софийско. На други места има в определени райони. Най-много са забраните в Северна България - в районите на Русе, Монтана, Силистренско.

“Зоните са маркирани и в тях не само дърводобивът е забранен, забранено е влизането в тези райони с изключение на лица, които извършват претърсване за нови случаи на мъртви диви свине, тъй като мъртвите животни са основен източник на зараза”, обясни Костов. (24часа)