Продавачите трябва да имат ценови диапазон и да задават реалистични очаквания

Смятате да продадете онзи любим трактор, който вече не ви трябва, просто седи под навеса и събира прах? Може би вече не ви трябва, може би ви трябват допълнителни пари или просто ви е писнало да го гледате. Каквато и да е причината, важно е да го подготвите преди да го занесете при дилъра или да го пуснете онлайн за продажба.

Проверете за износване

Независимо дали сте натрупали 20 000 часа на трактора или 50, трябва да проверите дали всички компоненти са в изправност и дали няма течове или пукнатини.

Гумите са важни за по-стар трактор, тъй като те са скъп артикул. Хидравличната помпа също може да бъде скъпа за подмяна, затова обърнете специално внимание и на това. Също така важно да се провери е трансмисията.

Когато тракторът стане твърде стар, времето за ремонт може да бъде по-дълго поради липсата на резервни части - части за модели от 70-те и 80-те години могат да бъдат трудно намерени.

Поправете проблемите

И така, какво се случва, ако забележите нещо, което не е съвсем наред? Е, ако те са лесни поправки, които можете да направите сами, тогава страхотно. Но ако не знаете какво да правите, най-добре отделете малко пари и ги оставете на професионалистите.

Няколко вдлъбнатини не са притеснителни, освен ако това не се отрази на работата на трактора. Можете да ги почистите с пясък и да ги боядисате с черна боя - така могат да се представят по-добре.

Събирайте документите си

Документирайте обслужването и имайте досие с разписки, графици и други документи за грес, маслени филтри и части.

Предоставете оригиналното ръководство на собственика, договор за покупка като доказателство за собственост, документи за регистрация и разкриване на всякакви средства, дължими по трактора.

Когато става въпрос за гаранция, новият трактор идва с гаранция от дилъра и тя може да бъдат прехвърлена при продажба като втора употреба.

Не правете никакви физически модификации

Ако сте направили някои модификации на вашата машина, когато сте я купили, тогава може би е твърде късно за продажба, но много важно е да знаете, че модификациите ще повлияят значително на възможността за продажба, особено при търговия с дилър.

Не завинтвайте нищо на ROPS (защитна конструкция при преобръщане).

Често тракторите се променят след покупка и стават с по-широки гуми, снабдени с домашни джанти - това не показва нищо добро, освен ако нямате сертификат от инженер.

Помислете за добавки

Тъй като все повече млади превземат от по-старите поколения управлението на фермите, те стават новото поколение купувачи, които са в крак с най-новите технологии и се оказват взискателни клиенти.

Те не се плашат от технологията, знаят как да я използват и да извлекат най-доброто от нея, така че няма да купят трактор втора употреба без нея.

Ето защо, помислете за оборудване на вашия трактор втора ръка с модерна технология, особено ако тя е в обхвата на средни и по-високи конски сили. Към старите трактори могат да се пригодят по-голямата част от технологиите, но няма да можете да интегрирате телематиката.

Когато продавате по-късни модели трактори, данните за софтуера за прецизно ориентиране технически принадлежат на фермера.

Оценете го подходящо

Що се отнася до цената, тракторът втора ръка трябва да изглежда като покупка на добра стойност. Предварително проучете пазара, като сравните цените и тенденциите в индустрията за подобно оборудване. Продавачите трябва да имат ценови диапазон и да задават реалистични очаквания.

Решете как и къде да продавате

Има няколко начина да продадете машината си - на търг, през дилър или чрез частна продажба.

Ако се продават чрез дилър, собствениците на трактори се възползват от професионалните стратегии за продажба на дилърите, местата за обслужване в целия регион и широката мрежа от части, услуги и технологии.

Ако решите да продадете частно, тогава има много неща, които трябва да подготвите, като например да се уверите, че вашият трактор е добре обслужен и добре представен за продажба.

Обявяването онлайн е най-ефективният начин за продажба на употребяван трактор.

Уверете се, че изглежда добре

"Необработеното" може да означава по-ниска стойност, така че отделете време за почистване на трактора, за поправяне на петна от ръжда, за подмяна на напукани или липсващи капаци за циферблати, замяна на предпазни знаци за безопасност, попълване на тежки драскотини и поправяне на всичко, което може да бъде проблем за безопасност или експлоатация.

Ако продавате частно, качествени снимки могат да ускорят продажбата.

Ако публикувате реклама онлайн като частен продавач, включете колкото е възможно повече информация, включително цена, година на производство, марка и модел, часове, теглич, тип управление, състояние, цвят, VIN, триточкова връзка, хидравлична система, двигател, PTO, гуми, характеристики на кабината, обслужване и гаранция.