Безспорни индикатори в лятната кравеферма, при които говедовъдът трябва да реагира веднага

Д-р Ханс Йохим Херман,

Тереза Вилделман

Селскостопанска палата - Вецлар, Германия

Кравите са в състояние да поддържат относителна температура на тялото си от 38,5 градуса(+/-0,5 градуса) и благодарение на това се справят с температурните колебания за сметка на отдаване на топлина чрез излъчване, проводимост и изпарение.

Комфортната температура на кравите е в диапазона 0-17 градуса

Ако температурата на околната среда е над това равнище, кравата трябва да се адаптира. А доколко ефективно ще отделя топлина зависи само от излъчването, проводимостта и изпарението. При достигане на критични равнища говорим за топлинен стрес.

Но топлинният стрес зависи или се обуславя не само от температурата на околната среда. Освен нея трябва да се отчитат едновременно влажността на въздуха и скоростта на вятъра.

За да се оцени топлинният стрес и въз основа на това да се предприемат конкретни мерки, се използва индексът на температура и влажност Temperature-Humidity-

Index (THI). Той се изчислява по следната формула с помощта на данни за температурата на околната среда и относителната влажност на въздуха: THI= 0,8 Х температурата на околната среда + [относителната влажност на въздуха/100 X (температура на околната среда - 14,4)] + 46,6.

Високопроизводителните крави с годишен млеконадой над 10 000 кг са най-засегнати от въздействието на високите температури. Освен температурата на околната среда и влажността на въздуха сериозна роля играе преобразуването на получаваната енергия от фуража в топлина.

Ако на пика на продуктивност млеконадоят съставлява над 50 кг мляко дневно, потребността от енергия е 300 МДж. В процеса обмяната на веществата (усвояването на фуража) е повече, 1/3 от тази енергия се преобразува в топлина, която трябва да бъде отделена в околната среда. Затова високопродуктивните животни не само са особено предразположени към топлинен стрес, но и допълнително затоплят околната среда, отдавайки топлината, образувана в процеса на обмяната на веществата.

Признаци на топлинен стрес при кравите

Но натоварването на животните може да се оцени не само чрез индекса THI, те сами подават много ясни сигнали за натоварване или пренатоварване на реакционните механизми:

* Животните реагират с намалено потребление на фураж, за да намалят отделянето на топлина от обмяната на веществата.

* Много се увеличава времето, в което кравите стоят (и съответно намалява времето, в което лежат), заради което са възможни негативни последствия по отношение на здравословния статус на копитата им.

* Следващите индикатори са сигналите на тревога, говорещи за прекалено натоварване. Тук без каквито и да са претенции за достоверност като цяло се привеждат температурата и влажността.

Лек топлинен стрес при крави (THI > 68):

* животните лежат, дишат тежко, повишена е чистота на дишане (>80 вдишвания в минута);

* животните лежат по-малко, стоят повече, предимно на течение - например край отворени врати и край поилките;

* телесната им температура се повишава (ректална температура > 39 градуса);

* намаление на млеконадоя в единични случаи.

Умерен топлинен стрес при крави (THI > 72):

* животните дишат тежко с изпъната напред шия и отворена уста;

* потреблението на фураж видимо намалява (10-25%);

* отделяне на пот по хълбоците и гърба;

* количеството урина намалява, става по-концентрирана;

* след около 3 дни млеконадоят намалява;

* намалява количеството разгонени крави, тиха разгоненост, много редки случаи на явна разгоненост.

Силен топлинен стрес при крави (THI > 80):

* лошо здравословно състояние на животните като цяло.

При THI > 90: възможни са смъртни случаи

Проявите на лек и умерен топлинен стрес са многобройни и не във всички случаи се разпознават. Те варират от слънчево изгаряне предимно в областта на вимето като следствие от пряко слънчево излъчване до нееднозначни симптоми като: намаляване на млечната продуктивност, намаление на съдържанието на мазнини и белтък в млякото, увеличение на соматичните клетки до влошаване на показателите за плодовитост и на абортите.

Ако кравата страда от топлинен стрес през последните 3 месеца от бременността, отслабват както нейните защитни механизми, така и на нероденото теле. Повишава се и рискът от обменни заболявания преди и след отелването. Често телетата се раждат с ниско тегло. Също така се увеличават случаите на куцота заради увеличеното натоварване на крайниците, тъй като кравите стоят повече.

ЛЯТНО ПОРТФОЛИО В КРАВЕФЕРМАТА

Ето какво могат да направят фермерите, за да могат млечните им крави да преживеят по-безпроблемно жегите, като отчитат индивидуалните особености на стопанството си при планиране на кравефермата:

* осигурете на стадото си достатъчно място в кравефермата;

* ако позволява топографията, краварникът трябва да е разположен напряко на основното направление на вятъра;

* използвайте щори;

* осигурете на кравите помощна вентилация (вентилатори, вентилационни тръби) преди всичко в боксовете за лежане и в обособените секции на кравефермата;

* откажете се от прозрачни панели на покрива на кравефермата и особено от южната страна;

* осветление със светодиоди (150 лукса);

* покривът е добре да има удължени козирки;

* избягвайте ветроупорни елементи като бетонни части > 50 см

4 покривът на кравефермата трябва да е светъл, а най-добре бял.

Какво може да направите във вече построена кравеферма, когато възможностите за избягване на топлинния стрес са ограничени. Когато признаците на топлинен стрес вече са разпознати, специалистите препоръчват:

веднага да се отворят всички врати и прозорци

но така, че да не се появи течение;

* осигурете на кравите на воля достатъчно вода за пиене; препоръчва се фронт на поене на крава 10 см и максимално 20 крави на 1 поилка; независимо от големината на стадото в кравефермата трябва да има минимум 2 поилки;

* за да може да се отделят вредните вещества и да се намали влажността на въздуха, областта за излизане на въздуха трябва да е колкото се може по-голяма и отворена;

* за да поддържате приток на въздух с постоянна скорост, използвайте помощна вентилация - например с покривни вентилатори. Около тялото на кравата има въздушна топлинна възглавница. За да се обере този топъл въздух (да се разкъса възглавницата) е необходима скорост на движение на въздуха минимум 1 м /сек., който трябва да постъпва пряко върху кожата на животното.

Кравите са в състояние да поддържат относителна телесна температура от 38,5 градуса и благодарение на това се справят с температурните колебания за сметка на отдаване на топлина
Кравите са в състояние да поддържат относителна телесна температура от 38,5 градуса и благодарение на това се справят с температурните колебания за сметка на отдаване на топлина
Говедовъдите трябва да знаят, че при топлинен стрес се увеличават случаите на тиха разгоненост
Говедовъдите трябва да знаят, че при топлинен стрес се увеличават случаите на тиха разгоненост
Осигурете на кравите си през лятото достатъчно прясна вода
Осигурете на кравите си през лятото достатъчно прясна вода