АЧС вече унищожи почти 5 млн. свине в Азия

09 август 2019
Животновъдство
4563
 

Почти 5 млн. свине са загинали или са унищожени в Азия заради разпространението на африканската чума по свинете (АЧС) - заразно вирусно заболяване, поразяващо домашни и диви свине, за първи път открито в Азия преди точно година, съобщава ФАО. Болестта, непредставляваща опасност за хората, води до 100-процентна смъртност при свинете, нанасяйки огромни икономически загуби на свиневъдния сектор.

Огнища на АЧС има в шест азиатски държави: Камбоджа, Китай, КНДР, Лаос, Монголия и Виетнам. По последни данни на ФАО текущите загуби съставляват над 10% от цялото поголовие на свине в Китай, Виетнам и Монголия.

С помощта на ФАО останалите държави в региона прилагат все повече усилия, за да са готови да предотвратят по-нататъшното разпространение на болестта.

И тъй като не съществува достъпна ваксина на пазара, трябва да се отделя повече внимание на други методи за противодействие на болестта. Държавите трябва да прилагат повишени мерки за безопасност по границите - за предпазване от вкарване и разпространение на заболяването с постъпващи инфектирани животни или продукти от заразено свинско месо. За огнищата трябва да се съобщава незабавно, отбелязва д-р Хуан Луброт, главният ветеринарен инспектор на ФАО. Призоваваме държавите, в които има риск, да прилагат ефективни мерки за биосигурност.

За първи път АЧС е открита в Африка през 1920 г. Освен огнищата на чува в Азия сега епизоотията бавно се разпространява в Европа сред местното поголовие от эдиви свине и редица държави въведоха драконовски мерки за ограничаване придвижването на диви животни.

Ограничаване разпространението на АЧС

Здравите свине могат да се разболеят в резултат на контакт с инфектирани животни, особено при наличие на кръв. Заразяването също така може да стане, ако животно се нахрани със сурова заразена помия, съдържаща свинско месо или сурови продукти от свинско. Също така инфекцията се разнася със заразени обувки, дрехи, инвентар на работещите във фермата и с друго оборудване.

Обръщайки особено внимание на важността на спазването на препоръчваните практики, ФАО настоятелно моли фермерските стопанства, поразени от АЧС, да не местят животните си или тяхна продукция, а ветеринарните служби и органи да осъществяват надзор за унищожаване на труповете на свине чрез изгаряне или чрез загробване на място.

На държавите се препоръчва да предвидят ефективни стратегии за компенсации за подпомагане на спазващите изискванията фермери.

Икономически последствия

Епизоотията най-много се отразява на уязвимите дребни фермерски стопанства, които нямат необходимите знания или средства за предпазване нас воите животни от заболяването.

Във Виетнам производството на свинско месо обхваща почти 10% от селскостопанския сектор на страната, а свинското месо съставлява почти три четвърти от потребяваното месо. Към днешна дата в опит да спрата разпространението на болестта в страната са унищожени приблизително три милиона свине, което поражда безпокойство, че АЧС може да доведе до накърняване на хранителната безопасност сред и без това изпитващите трудности групи от населението.

В Китай работят не по-малко от 26 млн. свинеферми, като около 50% от производството на свинско месо е в дребни стопанства.

Болестта е унищожила почти цялото поголовие свине на някои фермери. На силно пострадалите страни ще им потрябва не една година за възстановяване от социално-икономическите последствия от тази епизоотия, отбелязва Луброт.

Отговорът на ФАО на извънредната ситуация

ФАО чрез Центъра за управление при извънредни ситуации, свързани със здравето на животните, в сътрудничество със Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) сформират няколко екипа за оказване на помощ на държавите при ограничаване на АЧС. Групи от специалисти работят с ветеринарните служби и представителите на държавата за засилване на мерките за биосигурност на самите ферми и около тях и за консултации за ефективните методи за унищожаване на животните в съответствие с международните стандарти за отношение към животните.

Още от Животновъдство
0

По данни на китайското Земеделско министерство зарази африканската чума по свинете (АЧС) поголовието от свине в страната през юли е намаляло с 32,2% в сравнение със същия период на миналата година,

0

Медта е един от жизненоважните микроелементи за свинете. Той  е важен за функционирането на на централната нервна, имунна и сърдечносъдова система. Взема участие и в образуването на костите и има

0

Фермерите, занимаващи се с промишлено свиневъдство в Тайланд, събират пари, за да изкупят всички свине от задния двор и от дребните стопанства с ниско равнище на биосигурност в провинциите по

0

 36 диви свине са уловени през периода от 1 до 13 август в специални стационарни капани на територията на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП)- Габрово.

0

Ръководителят на австралийския филиал на компанията GD Pork и мениджърът по селекция са осъдени за незаконен внос на сперма от нерези от Дания в Австралия, съобщава pigprogress.net.

Последни новини
0

Жителите на американския Стюарт във Флорида се сблъскаха с неочаквано явление. В Twitter и други социални мрежи те масово споделят снимки и видеоклипове помежду си,

0

CLAAS разшири гамата си от хедери CONVIO и CONVIO FLEX с гъвкав режещ апарат. Линията ще бъде допълнена от модели 930 и 770 с работна ширина съответно 9,3 м и 7,7 м.

0

Продукти: 600-700 г брашно, 4 яйца, 3 л вода, 1 кг спанак (пресен или замразен), 300 г твърд кашкавал (пармезан, гауда, холандски), 1 ч.л. сол, 250 г масло, 50 г зехтин.

0

Какво съветват ветеринарните специалисти? От каква възраст кученцето може да се къпе? Това е един от първите въпроси, с които се сблъскват нямащите опит стопани.

0

Отговор дават резултатите от проучването на Евробарометър за потребитгелското търсене ЕС, според проучване на EFSA. 1) Най-важните фактори за европейците при купуване на храна са: откъде идва храната

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста. Защитата на Трифонов обяви, че няма да обжалва мярката. Заседанието се състоя при закрити врата в областната болница в Сливен, където се намира под охрана задържания от момента на залавянето му на 16 август. Неговото състояние не е позволило да бъде транспортиран до съда, предаде БТА.

Петима са пострадали при катастрофа между три леки автомобила на път I-3 Горни Дъбник – Телиш при км 113. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от ОДМВР – Плевен. Сигналът за катастрофата е постъпил в 13.18 часа. Участвали са три автомобила, от които два с румънска регистрация. Двама от пострадалите са в тежко състояние

ЦСКА продава своя основен голмайстор Али Соу в четвъртък, когато в София пристигат представители на новия му клуб, за да финализират сделката, научи "24 часа". В замяна "червените" ще подпишат с нов футболист, който идва от френското първенство. Той не е свободен агент и ще бъде купен от "'армейците". Очаквайте подробности.