Пчелният прашец се получава от прашеца по тичинките, т.е. от мъжките полови клетки на растенията

12 август 2019
Пчеларство
7227
Няма снимка
Едно топче от прашец е с тегло 5-6 милиграма и съдържа около 100 000 поленови зърна
 

Пчелите събират цветния прашец, кацайки от цвят на цвят, като едновременно с това осъществяват опрашването на растенията. Прашецът се полепва по тялото и крачката на пчелите, които, овалвайки го в мед, нектар и слюнчен секрет, правят топчета с тегло 5-6 милиграма, съдържащи около 100 000 поленови зърна, обясняват професионалните пчелари на nbps.press.bg.

После ги поставят в “кошничките”, намиращи се на задните им крачка. Пристигнали в кошера, пчелите слагат поленовите топчета във восъчните килийки. Там други пчели ги притискат с главите си и ги обогатяват с нови количества мед и слюнчени секрети.

И когато 2/3 от вместимостта на килийките се запълни с прашец, пчелите го заливат отгоре с мед.

В така складирания прашец протича млечнокисела ферментация, в резултат на което се получава млечна киселина. От друга страна, под действие на глюкооксидазата от слюнчените секрети на пчелите се образува водороден прекис, който заедно с млечната киселина предпазва прашеца от развитието на микроорганизми и плесени, т.е. го консервира. По такъв начин цветният прашец се превръща в добре съхранен "пчелен хляб", т. нар. перга.

Още от Пчеларство
0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Защото и те, и кошерите са изложени на силна слънчева светлина и много високи температури Вече втори пореден месец дневната температура на въздуха достига и надхвърля 35 градуса С Това означава,

0

След излюпване първата майка от тях ще убие останалите. Затова за предпочитане е да се отделят няколко маточника в отделно нуклеусче за излюпване и оплождане, съветва защото много често майките,

0

Това се определя по няколко начина, обяснява на пчеларите с по-малък опит ст. н. с. Боян Първулов 1. По поведението на пчелите, те са скупчени на прилетната дъска и трепкат неспокойно с крилцата си.

0

произведени майки. Много пчелари са усвоили техниката за направата на изкуствени маточници и в тях прехвърлят в предварително капнато маточно млечице току-що излюпени ларви и ги поставят в

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,