Развива от 3 до 5 поколения годишно

Източният плодове червей вреди основно по прасковата, а също по дюлята и крушата. Гъсеницата му поврежда младите леторасли и плодовете на дървета. По външен вид прилича на сливовия плодов червей.

Източният плодов червей развива от 3 до 5 поколения годишно, в зависимост от райони и условията през годината. Зимува като изхранена гъсеница в копринен пашкул под старата и напукана кора на дърветата, в повърхностния почвен слой, върху почвата под окапалите листа и под други растителни остатъци.

Летежът на пеперудите през пролетта започва, когато температурата се повиши около 10 градуса. Летежът на пеперудите от зимуващото поколение е най-продължителен, тъй като температурите са променливи. Пеперудите от четвърто поколение също летят по-продължително.

Най-малко са пеперудите от първото поколение, тъй като голяма част гъсениците загиват през зимата. Оцеляват единствено напълно изхранените гъсеници. Друга част от гъсениците загиват по-късно, при т. нар. осмоляване, тъй като те се развиват и изхранват в младите леторасли, когато прасковените дървета са в усилен растеж.