Минимализмът е течение в съвременното изкуство, възникнало като продължение на модернизма и добило отчетливост към края на 50-те години на 20 век. Неговата основна идея се предава с формулата "По-малкото е повече" ("Less is more"), популяризирана от Мис ван дер Рое. Проявления на минимализма като естетика се наблюдават във всички познати видове изкуства.

Експресивен и лаконичен ландшафтен дизайн

Минимализмът в пейзажа е преди всичко лаконизъм, простота, сдържаност и изразителност във всичко, включително цвят, композиция, декор и форми.

Стилният минимализъм първоначално се проявява в живописта и архитектурата, преминавайки към дизайна на интериора и накрая се проявява и в дизайна на паркове и градини.

Съвременният минимализъм в дизайна на градината съчетава конструктивистките идеи и японската философия на естетиката.

Известен пример за минималистичен ландшафтен дизайн в западна посока е вътрешният двор на Нюйоркския музей на модерното изкуство. Ако говорим за източното направление, това е японската градина с камъни в Киото.

Простите линии

са една от характеристиките на минимализма.

Като модерен стил той не толерира небрежност и незначителни отклонения. За пейзажа това означава безупречно поддържане.

Така че, за да създадете градина в стила на минимализма, усилието съвсем не е минимално и е важно най-вече чувството ви за пропорция. Необходимо е да се придържате към определени изисквания.