Румъния ще стимулира биологичното си производство чрез намаляване на ставката на ДДС. Чрез по-ниска ставка на ДДС ще се стимулира и ускори развитието на сектора през идните години.

С извънредно постановление се намалява ДДС за традиционните земеделски продукти, които са сертифицирани от Mинистерството на земеделието в страната. Данъкът трябваше да се понижи от 9% на 5%, информира Румънската национална информационна агенция.

Другото, което предстои да се случи в северната ни съседка е увеличаване на субсидиите за зеленчукопроизводителите. Целта е по този начин да се осигури възможност след пет-шест години всеки да може да се храни с продукти „произведено в Румъния”.

В свой коментар за местна телевизия председателят на Социалдемократическата партия обяснява, че ще бъдат разпределени субсидии за купуване на топлоелектрически централи, които да покриват зимните месеци. По този начин ще се осигури производство. Ще бъдат подпомогнати хората, които доставят на пазара домати от 1 декември до 1 май. Тези производители ще имат възможността да получат безвъзмездна помощ в размер на 6 000 евро. За стопаните, които предлагат домати след 1 май е предвидена субсидия в размер на 4 000 евро.

В тази програма няма да попаднат само производителите на домати. Ще бъде субсидирано производството на още шест вида зеленчуци. Предвидено е в началото на програмата да бъдат разпределяни 1 000 евро на хиляда квадратни метра.

Плановете на румънското правителство за намаляване на ДДС за биологични и традиционни хранителни продукти от 9% на 5% е дълго отлежала идея, която дочака своята реализация. Това е добър стимул за по-бързо развитие на сектора, който все още не е развит в Източна Европа.

Според инициаторите на промяната е добре да се намали ставката за доставката на висококачествени хранителни продукти каквито са планинските, биологичните, традиционните продукти, сертифицирани от Министерството на земеделието.