Поврежда най-силно ябълки, после и круши

Струпясването е най-опасната болест за ябълки и круши.

При развитие на заразата се стига до много големи загуби, тъй като плодовете се повреждат силно.

Струпясването се развива особено силно при влажна и хладна пролет. Такива условия имахме и през тази година, затова и този сезон се наблюдава сериозно нападение.

В нашата страна струпясването е най-често срещаното заболяване при ябълки.

Няма друга болест, която да причинява толкова загуби на това производство и така да намалява количеството и качеството на плода.

Заразените ябълки са с много петна, деформирани и напукани, често не могат да се използват за храна. При съхранение те по-лесно се нападат от причинители и на различни видове гниене, тъй като патогените навлизат през петната на струпясването.

Заразяването става още рано напролет

Първите симптоми са по листата

Заразяванията започват много рано, още през пролетта, когато набъбват пъпките. Първите симптоми са по младите листа. Отначало петната по ябълковите листа може и да не се забележат, тъй като са мъхнати.

По долната страна на листата се образуват закръглени до неправилни, маслинено зелени петна. По-късно болестта се наблюдава от горната страна на петурата.

Много характерни са повредите при сортовете с по-дебела кутикула. При тях петната са ясно очертани, гладки и сиви, често прошарени от по-тъмни и светли пръстени.

Когато нападението е голямо, листата пожълтяват, прегарят и се наблюдава преждевременен листопад.

Поражения има и по цветните и плодните дръжки, които предизвикват опадане на цветовете и плодчетата. Върху тях се образуват тъмномаслени петна, често ограничени със сив венец. Тъканите под тях се вкореняват, което задържа нормалното нарастване на плода и предизвиква деформации. Те се наблюдават при Червена превъзходна и др.

ВРЕДА И ЗА ДОГОДИНА

Болестта води до залагане по-малко плодни пъпки, а дърветата са податливи на измръзване

Плодове с много петна

Покриват се и с множество струпеи

Плодовете на ябълката и крушата се нападат най-силно от струпясване от формирането им до фаза големина на орех.

По младия завръз петната са едри, закръглени, с кадифен налеп.

По-късно повредените тъкани стават корковидни - на струпейчета, напукват се, а плодът се деформира.

Когато плодове се оформят петната стават закръглени, в средата имат тъмен налеп, а отстрани се заграждат със сив венец.

Често петната се прошарват от по-тъмни и светли зони. Силно нападнатите плодове обикновено се деформират, напукват и често преждевременно окапват.

По оформени плодове преди узряването се образуват малки, трудно забележими петна.

Отделните сортовете са с различна устойчивост

При отглеждането на ябълкови дръвчета, трябва да знаете, че сортовете имат различна устойчивост на струпясване.

Сред устойчивите на болестта ябълки са Прима, Флорина, Джонатан и др.

Слабо- и средночувствителни са Айдаред, Белголден, Виста бела, Грени Смит, Джонаголд, Мелроуз, Муцу и др. 

Борбата е различна

Третира се с разнообразни фунгициди

Окопаване на почвата около дръвчетата спомага за намаляване в голяма степен на източника на първичната зараза от струпясването. В по-големите градини есенната обработка, трябва да се извършва след пълния листопад, по-дълбоко от 15 см, за да се заоре листната маса.

През вегетацията се извършват редовни третирания. Те започват още преди цъфтежа и продължават през цялата вегетация на растенията.

За да има ефект от продуктите, е препоръчително да се използват фунгициди, които са с различни активни вещества. Освен това системните препарати проявяват лечебен ефект към патогена, ако дръвчетата се напръскат не по-късно от 48 до 72 часа след като са заразени.

Препоръчително е при наличие на брашнеста мана да се правят комбинирани третирания с фунгициди, които са разрешени за борба и срещу двете болести.

Имаме регистрирани много продукти за борба: бордо микс, каптан 50ВП, косайд 2000ВГ, купроксат ФЛ, силит 40СК, систива 333ФС, строби ДФ, тирам 80ВГ, фунгуран ОН 50ВП, хорус 50ВП и др.

За комбинирано пръскане срещу струпасвяне и брашнаста мана са: флинт макс 75ВГ - 0.02% фонтелис СК - 75 мл/дка и др.