Грижи за зеленчуците в летните жеги

05 август 2019
Зеленчуци
13455
1 2
 

Боряна Плашкова

В горещото и сухо време растенията имат нужда от повече вода, за да се справят със стресовите условия. Важно е обаче подаването на водата да се прави по разумен начин, за да не се прахоса дори и една капка.

Най-доброто време за поливане е в ранното утро, когато влагата бавно се изпарява и растенията успяват да попълнят запасите в клетките си тъкмо навреме. В никакъв случай не мокрете целите растения, а само зоната около корените чрез струя с ниско налягане.

Правете проверка на почвената влажност всеки ден

и поливайте, когато е засушено на един пръст дълбочина. По-разумно е да подавате голямо количество вода през няколко дни, отколкото ежедневно да навлажнявате само леко повърхността на почвата. Така значително се намалява излишното изпарение, а зоната около корените е добре навлажнена.

Поливайте веднага след дъжд

Може и да звучи противоречиво, но тогава почвата е по-отпусната и възприемчива, а допълнителнтата поливка спомага за придвижването на водата в дълбочина. Това правило важи и при внасянето на торове - трябва да се прави само при предварително навлажнена почва.

Когато растенията савече поляти

е време за заключване на водата в почвата. Мулчирането с органични материали като дървесен чипс, компост, окосена трева, слама или листа значително помага в защитата на почвата от слънчевите лъчи. Създавайки пореста структура на повърхността, водата от падналите валежи се усвоява много по-ефикасно, а водната ерозия на почвата е сведена до минимум. Оптималната височина на мулчиращото покритие варира между 2 и 10 см. Мулчиращо покритие може да направите дори и от оставените на повърхността откъснати плевели, добре изсушени от слънцето.

Листното подхранване

може да извършвате само при температури около 25ºC, когато дихателните отвори в листата не са затворени в стемежа на растенията да спрат изпарението на водата. А слънцето не бива да е много силно, тъй като е възможно да се получат пригори.

Дори да са с подвити листа, или пък цветовете им са започнали да опадат, не се опитвайте да подсилите растенията с хранителни вещества.

Това само увеличава нуждата им от вода. Поливането трябва да е основната грижа при високи температури.

В силното слънце е особено необходимо да осигурите на растенията някакво

засенчване

Най-добрият вариант е да използвате мрежи за засенчване от 25 до 45% плътност като постоянно покритие, но можете и да импровизирате с подръчни материали само по време на най-горещите следобедни часове.

Още от Зеленчуци
0

Кожицата им трябва да е здрава Прибирайте картофите, когато стъбла и листа са изсъхнали. Това значи, че кожицата на клубените е здрава и те могат да се съхраняват.

0

Извършва се внимателно През август късните домати продължават да растат усилено. В този период се формира второто стъбло на двустъблените растения. Доматите от това производство също се колтучат.

0

През цялата си вегетация празът изисква много вода. Затова поливайте редовно растенията, за да образуват дебели и качествени стъбла. Освен тона ви припомняме, че празът има нужда и от други грижи. .

0

Пиперът определено е влаголюбива култера. Логично е в топлото време растенията да се поливат повече. Разбира се, необходимо е да напоявате с мярка, тъй като излишната влага, също е вредна. .

0

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,