Кобила или кон за работа

04 август 2019
Домашна ферма
8055
Няма снимка
При малък обем селскостопанска работа не се стремете да купувате много едър кон
1 2 3 4 5
 

Какво да гледате при покупката

Преди да купите кон за работа, трябва да го огледате внимателно, като започнете от главата. Професионалната оценка е доста сложна и е невъзможно да се намери животно, напълно лишено от недостатъци. Важното е да забележите онези, които влияят на работоспособността и здравословното състояние на животното.

Главата на добрия работен кон е:

едра или средно голяма;

задните краища на долната челюст са широки;

шията е със средни размери, може да бъде къса и масивна.

Освен това трябва да има къса широка холка; широк прав гръб, широк мускулест кръстец и широка, леко увиснала задница.

Много важен признак са широките дълбоки гърди и здравите крайници които трябва не само да огледате, но и внимателно да опипате с ръце.

И предните, и задните крака трябва да са широко поставени, да нямат отоци и костни израстъци.

Копитата трябва да са пропорционални по размер и да имат здрав (а не разпадащ се) рог, покрит с гланц. Предната копитна стена трябва да е над линията на петката. Отдолу копитото трябва да е леко вдлъбнато, за да има опора.

И плоските, и много тесните копита, както и всякакви промени по тях намаляват ценността на животното.

Конят трябва да се оглежда не само в покой, когато стои на равна площадка, опирайки се на четирите си крака. Но и при движение, в различни направления - от вас, към вас, по диагонал, в кръг. Така най-лесно се откриват дефекти в строежа и постановката на краката.

Обученият кон трябва да се пробва и при работа

Запряга се в каруца, тръгва от място, кара се да завие, да спира.

При малък обем селскостопанска работа не се стремете да купувате много едър кон. Защото колкото е по-голям, толкова по-малко полезна работа произвежда на 1 кг жива маса - т.е. коефициентът на полезно действие е по-малък. От тази гледна точка е по-изгодно да имате кобила, отколкото кастриран жребец. Разходите за тях са почти еднакви. Но производителността при кобилата е по-висока - освен работа, от нея ще получите и жребче.

Животните със “стъклени” очи имат намалено зрение

Признаци за лошо здравословно състояние

Има много признаци, които свидетелстват, че конят има здравословни проблеми:

Силно изпъкналите очи са сигурен знак за късогледство. “Белооките” животни или животните с т. нар. стъклени очи (синкаво-прозрачни) понякога имат намалено зрение. За лошо зрение говори и повишената подвижност на ушите

Такива коне са плашливи, повдигат високо предните си крака, спъват се.

Бледата или обратното - силно зачервената лигавица на носа, язвите и образуванията по нея, както и гнойните изтечения, говорят за различни заболявания (сап, катари и др.).

Постоянно отворените ноздри, неравномерното или при най-малкото напрежение учестено дишане сочат белодробни заболявания.

Липсата на един или няколко зъба значително намалява селскостопанското значение на коня.

Лошият нрав е голям недостатък

Той е резултат от грубо отношение към животното

Освен лошия нрав, който е голям недостатък, неприемливи са и други лоши навици при конете . А те са много: хапане, ядене на стени, дъвчене на повода, мотаене на главата, пристъпване от крак на крак, ровене на земята с крак, разхвърляне на фураж, ядене на пръст, настилка и др.

Такива коне не позволяват да ги чистят и запрягат проявяват злоба и непослушание, страхливост или пък прекомерна възбуденост.

Те ритат, хапят и се изправят на задни крака.Необходимо е много търпение при обучението на такива животни, но понякога усилията са безрезултатни

Лошият нрав на коня се формира при неправилно и грубо отношение. И само доброжелателното общуване и постепенното приучване към работа може да възпита послушен работен кон. Той може да стане най-добрият помощник на стопанина си. 

Още от Домашна ферма
0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,