Всичко по въпроса може да зададе въпроса от рода на "Какво е това и с какво да пръскам?" или срещам твърдения като "Без химия нищо не остава!". Ситуацията на животните в малките лични градинки не е различна.

Всеки може да се снабди със синтетичен препарат за растителна защита, при това срещу скромна сума и да се пръска върху воля. Знаете ли как да отговаряте точно на този пестицид? Съобразявате ли се с карантинните срокове? И най-вече ли замисляме ли се какво причинявам не само на вредителите, но и на себе си, на полезни животни, на пощенската? А не на последното място - трябва ли да остане един пръст, който трябва да се следва и следва?

Вярно е, че всеки сам решава какво отговаря, но целта ни е да припомни на градинарите за алтернативи. 

Растенията могат сами да се защитят

Обикновено, ако нещо не е опасно, реагираме по определен начин.

Може да се защити или да избягаме. Но имаме избор! А растенията нямат. Не можете да избягате. Имате си защитни механизми.

Дори може да се каже, че всяко растение има "истинска химическа фабрика", която произвежда продукти в различни от фаза на развитие, налична храна, вода, светлина, опасност и развитие

Някои растения са усъвършенствали собствената си сила за защита до този етап, че днес ги изпълняват, за да защитят градитите и продукцията си, да се грижи за кожата, кожата, гардероба.

Във всяка къща има чесън, нали?

Как да го използваме за защита и срещу какво

Чесънът се отглежда лесно и едва има някой, които не разпознава специфичния му аромат.

Именно силната миризма е тази, която можем да изпозваме като репелент

Всъщност не е ясно дали чесънът има инсектицидно действие, или само репелентно, но това не е толкова важно, щом действа срещу враговете в градината.

Приготвянето чеснова вода е лесно. Необходими са 2 цели глави чесън. Те се смачкват добре, а най-добре да се блендират с малко вода.

След това към кашичката се добавя литър вода. Така престоява една нощ и се прецежда. Към миризливата течност се добавя половин чашка растително масло(по желание)и супена лъжица течен сапун за прилепител.

Внимание! Една чашка от домашната чеснова вода се разрежда в литър вода и тогава се преминава към третиране на засегнатите растения. Силният концентрат може да изгори растенията.

Маслото от нийм е силен инсектицид

Растението може да се види и да ни направи

Маслото от нийм е спечелено екстракция от семената на Azadirachta indica. Растението може да видите от нас, но само в контейнера. Трудно да се намери семена, а камо ли растение, но всичко пак не е невъзможно.

В естествените условия азадирахата е много топло- и сухоустойчиво дърво с големи размери.

Листата са сложни, а върху един цветонос може да се изброи до 300 дребни цветчета. За съжаление растението не е посочено, че ниските са положителни, което е основното виждане, което не е познато в нас.

В саксия е малко вероятно да постигнете пълните си размери, да създадете цветя или семена. Винаги това азадирахте заслужава внимание като декоративно растение и билка, чиято цена е част от семената и листата. Всички части съдържат антимикробни и инсектицидни вещества в различна концентрация. Употреба им се прилага от години, но напоследък маслото придобива голяма популярност, особено сред производителите на чиста храна от растителни произведения.

Растителното масло е отлично аллергично на химическите препарати. При това е безвредно за човека, животните и птиците

Запада всяка фаза от цикъла на насекомите

Действия на хормоните и сигурните инстинктите им

Натуралният инсектицид, получен от семената на азадирахтата, е способен да наруши жизнения цикъл на население във всяка фаза от развитието на (старо населено, ларва или яйце), с малко синтетични препарати, които могат да се похвалят. Маслото от нийм се намира на населено място на хормонално ниво. Третичност с неговото спиране на хранене при листогризете населени места.

Маслото е безопасно и безредно за домашни любимци, птици, риби и диви животни, но срещу много градински неприятели по растения. Освен това има и фунгицидно действие срещу някои гъби заболявания, например брашнеста мана.

Рецептата е проста

За да си приготвите този натурален илач е необходимо да смесите 2 супени лъжици масло с една супена лъжица мек течен сапун. Двата компонента се разделят с литър вода (по възможност нехлорирана). Разтворът може да отговаря на изискванията или да се съхрани. Важно е да има проблем да се грижи за горната и долната повърхност на листа. Може да се срещнете спокойно и като предпазно средство за растения, което може да се прибави или застрашено от нападение.

Лютите чушки и пиперът са ефикасен репелент

Пазете устата, носа и очите при употреба

Подобно на чесновата вода се приготвя и този инсектициден репелент. Използва се срещу редица неприятели. Лютият спрей може да се прави по всяко време на годината със свежи или сухи чушлета, както и с пипер на прах.

Рецепта №1

Една супена лъжица лют червен пипер се разрежда с литър вода, а към течността се добавят няколко капки течен сапун. Повече не се разрежда, а направо се използва.

Рецепта №2

За приготвянето на лют спрей от пресни чушки ви трябват няколко чушлета. Те се стриват на пюренце (най-лесно става с блендер). Добавя се литър вода и се кипва леко. Когато се охладиq се прецежда и се добавят няколко капки течен сапун. Репелентът е готов за употреба.

Внимание! Лютият спрей може да засегне чувствителна кожа, затова носете ръкавици, когато го използвайте. При третирането пазете лицето си, особено очите, от водната струя и не се пипайте по тялото преди да се уверите, че сте се измили добре. Наистина много люти!

Опитните градинари съветват

Комбинирайте различни съставки в една рецепта

Многофункционален домашен инсектицид с репелентно действие можете да приготвите с повече съставки или като комбинирате 2 и повече рецепти в една.

Например...

Една глава чесън и една глава кромид лук се правят на пюре. Към тях се добавя една лъжица лют червен пипер, смесват се добре и се оставят за около час. Разрежда се в литър вода и се добавя течен сапун. Отварата се използва без да се разрежда, като се третират целите растения и почвата. Може да се съхранява в хладилник около седмица.

Листа от домати гонят листни въшки

Противно на очакванията, листата на доматените растения доста ефективно се справят с неприятели като листни въшки и други неприятели с по-меки телесни покривки. Причината за това инсектицидно действие се дължи на алкалоидите, които се съдържат в листата и по-специално на доматина.

За да приготвите доматен препарат ще са ви необходими 2 пълни чаши свежи листа. Препоръчваме да използвате тези в долната част на растенията. Свежата листна маса се смачква в хаванче или се блендира и към нея се добавя литър вода. Оставя се да престои една нощ. Прецежда се, а с течността се опръскват засегнатите части на растенията.

Следете ефекта!

Има още много растения (и не само), от които се приготвят домашни препарати за растителна защита.

Някои микроорганизми в почвата, водата, блатата и дори в млякото и маята също действат ефективно в борбата срещу неприятелите.

Никотинът от тютюна и пиретрумът, добиван от цветовете на вид маргарита (Pyrethrum), се причисляват към извлеците от растения, с които борим инсекти.

Важно е, когато ги употребявате, да следите ефекта. Ако се налага всяка рецепта може да бъде модифицирана по подходящ начин и според конкретните условия.

Запомнете!

Унищожаването на всички насекоми в градината не е желателно в никакъв случай. В една здрава екосистема, към каквато трябва да се стремим, има баланс между добри и лоши, вредни и полезни. Все пак хранителната верига работи, ако всяка част от нея функционира правилно.

Пиретрум в личната градина

Как да отговарям и за красота, и за защита

Пиретрумът е много приятно растение, което без проблем може да се види от нас. Разпространявайте предложенията около метър височина, листата им са нарязани и покрити със сивкави власинки.

Цветовете се появяват през лятото, разпределят се по едно и също на всяка дръжка, венчелистчетата са бели, а центърът им - жълт. Културните сортове предлагат повече багри. Не са известни някакви нови новини за изглеждане на растението в двора.

Именно цветовете са ценни. Те се берат, когато се отворят напълно без дръжка. Съхранявайте се най-бързо и се представя в най-добрите съдове, но за кратко. Цветовете можете да се стриете на фин прах и с него да се ръсите растения.

Лесна рецепта за приготвяне на инсектицид срещу населените е 100 г. сухи цветя да се сварят в 500 мл. вода. Използвайте се с разрешение 1:15 и вече се предлага прилепител.

Нашият принцип може да се приготви отвара от цветовете на хризантемите.

С етерични масла срещу досадници

Кой с какво да прогоним?

В таблицата накратко описваме кои аромати ще ви помогнат да се отървете от нежелани насекоми не само в градината, но и в дома.

Етеричните масла оказват временно отблъскващо действие. След изветряване на аромата е възможна повторна поява на насекомите.

Изброените растения могат да се използват също така в свежо или сушено състояние.

Например срещу неканени гости в гардероба се поставят връзчици или пакетчета със сушени билки. Комарите няма да ви закачат, ако смачкате листенца от мента, лавандула или босилек и обтриете тялото си с тях.

Никой не твърди, че пестицидите, приготвени от растителни части и органични компоненти, са 100% безвредни.

Наскоро беше доказано, че подхранването и пръскането на растенията с хлебна мая вреди на почвата. Затова подхождайте разумно и с мярка. Успех!