Градинската врата е лицето на къщата и входът към вашия уютен имот.

Тя може да е голяма, малка, висока, кована, артистична или селска - както виждате, има много възможности.

Функции и характеристики

Основните функции на градинската врата са да се гарантира сигурността и неприкосновеността на личното имущество. За разлика от вътрешните врати, в повечето случаи градинската врата няма външна рамка. От двете страни на дворната порта има колони или стълбове от дърво, бетон, тухла, камък и др., които определят отвора в оградата. Можете да използвате U-образна структура или рамка, към която е закрепена вратата, или да я закрепите директно към оградата или градинската стена с помощта на панти.

Когато избирате модел трябва да вземете под внимание някои нюанси. Помислете за височината на портата, защото размерът трябва да е съизмерим с височината на оградата.

Например - една огромна порта ще изглежда неподходяща, когато е инсталирана на ниска ограда. Важно условие за надеждността и дълготрайността на портата е здравината на колоните. Те трябва да издържат теглото на градинската ограда, вятъра и на други конструктивни елементи.

Важен е и естетичният вид и вписването в последователността на ландшафтния дизайн. Трябва да сте наясно и с изискванията за поддръжка. Някои материали, като дървото, изискват периодична грижа - пребоядисване, обработка и др., Докато други , като кованото желязо, не изискват постоянно внимание.

Разходите, разбира се, са основният фактор който е решаващ при избора на материала за вратата. Не е уместно да се купува най-евтината , но когато бюджетът не позволява това, няма смисъл да се избират и най-високите цени. Квалифицираният ландшафтен дизайнер ще ви помогне да изберете най-добрия вариант.

При избора на дворна врата е необходимо да се оценят предимствата и недостатъците на различните модели. Всички порти са класифицирани според две основни характеристики - дизайн и материал

В някои случаи портата служи като основен елемент на защита срещу проникване. Тогава тя е висока, много здрава, снабдена със силна брава. Но в същото време може да е и естетически привлекателна. Обикновено, такива дизайни са украсени с елементи от ковано желязо, което дава на масивната конструкция лекота и изящност.

Но в повечето случаи портата изпълнява по-декоративна функция, а тази за защита на имота се изпълнява от гаражната и входната врати на къщата. Такива структури са по-ниски - не повече от два метра и, като правило, заключващата система е по-проста.

Портите могат да бъдат направени от метал или дърво, често в комбинация с елементи от камък или бетон.

Моделите от ковано желязо обикновено са ръчно изработени и имат уникален чар и изтънченост.

Понякога виждаме красиви дизайни на входната зона - съчетават порта с беседка или арка за растения, които добавят към визуалната привлекателност на къщата.

Сега изборът на пазара е богат, има много различни видове градински врати - единични, двойни, с арки или плъзгащи се.

В зависимост от вашите лични нужди, можете да инсталирате градински врати и в двора като бариера между две различни зони, за да ги разделите.

Това се прави много често между зеленчуковата и цветната градина.

Тип, стил и материал

Градинските врати, може да са изработени от дърво, пластмаса,ковано желязо или алуминий.

Изборът на материал зависи от личния вкус на всеки собственик, но той трябва да допълва цялостния дизайн на екстериора и ландшафта. Всеки материал има своите предимства и недостатъци и е подходящ за определени декоративни стилове.

Електрониката и автоматичните системи вече са неразделна част от модерния дом. Те са подходящи за всяка врата или порта, независимо от модела и размера. Ако искате да контролирате входа, можете да инсталирате дистанционно управление или да зададете специална ключалка.

Цветът има важна роля

Предлага се богат избор от цветове и можете да изберете един от тях, в зависимост от желания ефект, който искате да постигнете. Например светлият цвят ще се вижда отдалеч.

Друга идея е да направите портата по-тайнствена, като я оцветите подходящо. Например, зеленото може лесно да бъде прикрито с естествена растителност и да скрие входа от погледа.

Ако искате да създадете усещане за простота, оставете естествения цвят на дървото, който се съчетава чудесно с каменни или тухлени огради. Тъмният цвят създава визуален контраст с бялата ограда и подчертава ролята на портата.

Имате избор - плътна или решетъчна

Решетъчните врати могат да бъдат направени от метал, дърво или пластмаса. Те се вписват хармонично в пейзажа и са отличен избор, когато искате да има видимост към някой акцент в градината.

Плътната е добър вариант за тези, които биха искали да защитят личния си живот. Те създават затворено пространство, което е скрито от непознати. Дебелата зидария и плътните врати стесняват пространството, така че тази опция е подходяща за по-големи къщи.