В градината на баба винаги е имало много цветя. Едно от тях - стройно, с продължителен цъфтеж, внушителна височина и двуцветни багри, украсяваше външната чешма през лятото.

Когато отвореше всичките си цветчета, стъблата се накланяха от тежестта им.

Цветето продължава да цъфти вече повече от 25 години, там до чешмата, всяко лято.

Флоксът е стар наш познайник. С годините и развитието на селекцията днес вече са достъпни много повече сортове и хибриди с различна височина, форма и багра на цветчетата, продължителност на цъфтежа и дори устойчивост на коварната брашнеста мана.

Повече за красивия флокс ще научите в следващите редове. Приятно четене!

Справя се при засушаване

Брашнестата мана е слабото му място

Градинският флокс е многогодишно растение, обича слънцето, справя се добре при засушаване или обилни валежи, не е придирчив към почвените условия, но има една слабост - брашнестата мана. За да си нямате проблеми с нея, трябва да подходите разумно в избора на сорт и мястото на засаждане.

Изберете проветриво и слънчево място. Засадете растенията според изискванията на конкретния сорт. Оптималните разстояния са между 20-30 см за мини хибридите и над 50 см за по-високите растения. Колкото по-добре циркулира въздух между отделните растения, толкова по-малка опасност има от заразяване с болестта.

Начинът на поливане също е от значение. Не допускайте мокрене на листата! Водните капки са среда за развитие за патогена.

В търговската мрежа се предлагат масово хибридни растения, засадени в контейнер на приемливата цена от около 5-6 лв. Повечето от тях са устойчиви на брашнеста мана, но за всеки случай е добре да се застраховате, като засадите флокс на правилното място и по правилния начин.

С брашнестата мана можете да се справите чрез фунгициди или просто да отстраните най-засегнатите листа и леко да напрашите растенията с талк. Вие преценете как ще подходите.

Угаждайте му, за да ви радва повече с цветове

И не събирайте семена, няма смисъл

Обикновено градинският флокс не изисква някакви специални грижи, но колкото повече му угаждате, толкова повече ще ви радва с цветове. Затова ето рецептата за неговото щастие:

3 подхранвания годишно са достатъчни. Първото е при засаждане или рано напролет, когато растенията започнат да се развиват. Второто подхранване направете по време на оформянето на пъпките или малко преди това. Трета дажба се дава след прецъфтяване на цветовете. Така дори може да провокирате повторен цъфтеж. Съдържанието на торовете трябва да е съобразено с фазата на развитие на цветето.

Еднократна, но обилна поливка. Подобно на розите и флоксът не обича честите поливки с малки количества вода. Поливайте при необходимост с големи количества. И запомнете - не мокрете листата!

Почиствайте редовно прецъфтелите цветчета и отстранявайте преминалите съцветия. Това осигурява чист и спретнат вид на самите растения, а от друга страна освобождава място за нови цветове.

Не събирайте семена. Няма смисъл. Хибридните сортове дават разпад и със сигурност няма да получите еднородни растения, ако изобщо нещо поникне.

Разделя се на 3-4 години

Процедурата е лесна и бърза

Подобно на повечето многогодишни градински цветя и това се размножава по-лесно чрез делене на коренището.

Подходящи периоди за това са пролет и есен. Правилото гласи, че растенията трябва да имат не по-малко от 6 седмици, за да се вкоренят успешно преди минусовите зимни температури да настъпят.

Коренището се изкопава и заедно с почвата се разделя на 2-3 или повече части в зависимост от възможностите.

Всяка част трябва да остане с минимум 3-4 стъбла и съответно необходимата коренова маса. Частите се засаждат на новите места (а може и в контейнер) и веднага се поливат обилно. Към водата може да се добави растежен регулатор за кореновата система.

Разделянето на коренището при многогодишните видове има редица плюсове, а понякога е много наложително. Чрез него се въдворява ред в градината, цветята се държат под контрол и освен това се подмладяват.

Самите растения дават сигнал на градинаря кога е дошло времето за делене. Ето какви могат да бъдат сигналите:

Значително по-малко цветове;

Разреждане на листната маса и разстоянието в междувъзлията;

Прекалено много, но слаби стъбла и скромен цъфтеж;

Оголена част в средата на туфата.

Новите сортове вече са на пазара

Независимо дали искате да отглеждате флокс в саксия, или директно в градината, бъдете сигурни, че ще си намерите точния сорт. Растения с височина около педя ще украсят идеално балконско сандъче, а по-високите настанете в редиците на цветната леха.

Сортът “Candy twist” е причислен в групата на джуджетата. Той достига височина от 30 до 60 см в зависимост от мястото, на което е засаден. Цветовете му са уникални, двубагрени (с бяла основа и розови ивици). Цъфти обилно през лятото. Сортът е устойчив на полягане и брашнеста мана. Идеален за контейнери и/или малки цветни градини.

 “Goldmine” е различен в пълния смисъл на думата. Съцветията му са доста едри, наситено цикламени на цвят и богати на нектар. Цъфтежът започва в средата на лятото. Растението контрастира перфектно не само заради наситените си цветове, но и заради вариегатните листа. Те са зелени в основата и обкантени с наситено жълто по крайщата. Дори без цветове този флокс е достатъчно ефектен.

 “Twinkle star” за съжаление е едногодишен хибрид, но има редица предимства. Височината му е между 20 и 30 см. Цъфтежът започва през юни и продължава чак до октомври. А цветовете? Те напълно отговарят на името, което в превод означава блещукаща звезда. Сортът предлага богата палитра и толерантност към брашнеста мана. Препоръчва се за зацветяване на крайпътни алеи, малки градинки и най-вече за самостоятелни или смесени контейнери.