Със своя заповед областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение на територията на област Плевен във връзка с установените огнища на болестта Африканска чума по свинете в частни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене, съобщиха от областната администрация.

Бедственото положение влиза в сила от днес - 24 юли, и ще продължи до 31 юли т.г., като срокът, при необходимост, може да бъде удължен.

За ръководител на операциите, произтичащи от бедственото положение, е определен директорът на ОДБХ- Плевен д-р Иван Йорданов. Разпоредено е на съответните органи да организират и изпълняват дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. Разпоредено е ОД на МВР да осигурява охрана на всички входно-изходни пътища, където има огнища и да подпомага ОДБХ, кметовете да оказват пълно съдействие. При необходимост да бъдат използвани хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта, е посочено в заповедта.

Обявеното бедствено положение дава възможност за включване на по-широк кръг институции в дейностите по ограничаване разпространението на заболяването, посочи Мирослав Петров. Той подчерта, че стриктното спазване на мерките, извършвани от отговорните институции, както и съдействие от страна на местните власти и стопаните, е от изключително значение за ефективността на предприетите действия.