Да се забрани до две години отглеждането на прасета в задните дворове

23 юли 2019
Новини
1998
Няма снимка
СНИМКИ: Авторката
1 2
 

"Да се забрани поне за 2 години отглеждането на прасета в т. нар. задни дворове”, препоръча на Областната епизоотична комисия в Добрич д-р Румен Караманов, управител на свинекомплека в село Козлодуйци, където се отглеждат 64 880 прасета. Заседанието за спазване на мерките срещу африканската чума по свинете, беше разширено – присъстваха и горски служители, и управители на комплекси. Според него, ако попадне комплексът в санитарна зона, бизнесът е застрашен. „През последните 3-4 дни продаваме по 1000 прасета на ден”, добави той. Караманов е на мнение, че кметовете по селата не оказват пълно съдействие за задните дворове, защото им предстояла предизборна кампания. Караманов съобщи, че след среща с кметовете и жителите на селата в 3-километровата зона около комплекса е постигната е договорка незабавно да започне кампания по изколване на всички домашни прасета в Козлодуйци, Смолница и Росеново, като на собствениците им ще бъде заплатено. Те обаче трябвало да подпишат и декларация, че повече няма да гледат свине.

Участващите в комисията се обединиха около мнението, че, ако всеки на мястото си не си върши работата отговорно, няма да да успех със справянето с болестта. Според наблюдателни, на ГКПП-та в Добричка област имало пропуски при дезинфекцията. „Взели сме всички мерки”, каза зам.-областният управител Живко Желязков.

„Всички проби за африканската чума по свинете, които вземаме, се изпращат и в европейски референтни лаборатории, за да могат могат да се ползват евентуални обезщения”, каза д-р Паскал Желязков, директор на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт. Той посочи данни, че вирусът на чумата се съхранява 1000 дни в замразено месо, 300 дни в луканка, заради което са оправдени действията за конфисване на месо и свински колбаси на граничните пунктове при влизане в страната.

По данни на Областната агенция по храните, в Добричка област се отглеждат 65 000 прасета в комплекси и около 1000 прасета в задните дворове. Според Караманов, отглежданите по промишлен начин прасета са над 100 000 в региона.

Още от Новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти,

0

Голям пожар гори край софийското село Реброво, съобщи комисар Никололай Николов, директор на Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението", пише БГНЕС.

0

Учени предупреждават за заплахата от изчезване на бананите от сорта кавендиш, след като плантациите бяха атакувани от гъба-убиец, пише в. "Мирър", цитиран dariknews.bg.

0

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за август. През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планинските райони - с незначителна купеста облачност.

0

Днес ще бъде слънчево, след обяд - с временни увеличения на облачността, но почти без валежи. Ще духа слаб, след обяд в Източна България - до умерен, вятър от север-североизток.

Последни новини
0

Създаден е електронен регистър за операторите и подизпълнителите, които произвеждат, преработват, търгуват, съхраняват или внасят биологични продукти.

0

Той съдържа протеин около 17%, ниско съдържание на скорбяла - 19%, богат на мед, магнезий и селен За бременни кобили: * на 1-2-годишни възраст - 3-3,

0

Защото: * тогава инвазията на паразита е най-голяма - пораженията, които може да нанесе върху семействата са най-осезателн, напомнят от agrosaveti; * уврежданията върху пчелите са чуствителни; *

0

През вегетацията храстовидните сортове къпини образуват множество издънки. Някои от тях са излишни, затова трябва да се отстранят. Така че и на къпините се прави лятна резитба.

0

Но задължително с 12 часа слънчево греене Канеленото дърво е непознато на нашия пазар дори сред колекционерите. Въпреки това не е невъзможно да се отглежда в контейнер.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

1. На касата в магазина сте. Забелязвате, че малко пред вас на опашката са двама колеги, които обаче не ви виждат. Чувате как единият говори лошо за шефа си. Какво ще направите? а) Ще ги поздравя, така ще престанат разговора си, който не смятам, че и аз трябва да слушам. б) Ще разкажа на останалите си колеги какво съм чул/а

Оптималният кърмачески период е 2 години Освен че е единствен начин за бебетата до около 6-месечна възраст да получават всички важни за здравия им растеж и развитие хранителни вещества, кърменето има редица дълготрайни ползи за здравето както на майката, така и на детето, дори и през по-късните етапи на неговото развитие.

На туристическа разходка и на почивка на море се отдадоха лица от екрана. Водещият на сутрешния блок на Би Ти Ви Антон Хекимян излезе в отпуск за 3 седмици и отпътува на юг, като не пропусна да покаже колко красиво място е избрал за своята ваканция. Миналата седмица беше в Истанбул, като първо посрещна големия празник Успение на Света Богородица