Еврото спадна спрямо долара,в очакване на заседанието на Европейската централна банка.

Тази сутрин единната валута се търгува под 1.12, достигайки нивата от началото на юни.

Слабото евро носи конкурентно предимство за европейските зърнени култури през този период на натиск от стана на реколтата.

Намалените цени провокират завръщане на купувачите. Египетският GASC обяви днес търг за закупуване на пшеница с пратки в периода от 25 август до 5 септември.

Миналата седмица Египет купи само 60 000 тона руска пшеница. Черноморският произход трябва да остане сред лидерите на този пункт на доставка.

От началото на пазарната година износът от ЕС е по-нисък от миналата година и възлиза на 171 000 тона ечемик и 585 000 тона пшеница.

В Европа събирането на реколтата се движи бързо с добри добиви и качество.

За изненада на търговците, европейската служба за мониторинг на културите MARS преразгледа надолу средните добиви от пшеница и ечемик от миналия месец.

Най-интересно беше прогнозата за царевицата: MARS увеличава средния добив, докато прегледите от полетата показват по-малък потенциал, поради високите температури и водните ограничения, особено във Франция.

Европейският пазар на маслодайни култури остава стабилен. Цените на рапицата на Euronext са все още високи. Договорите с доставки през август 2019 г., които изтичат следващата седмица, се търгуват в диапазона от 372.50 до 375 € / t.