Коя е оптималната възраст за отбиването на зайчетата?

26 юли 2019
Домашна ферма
8361
Няма снимка
За оптимално се приема отбиването на 45-дневните зайчета, тъй като тогава те са напълно готови да живеят без майка си и да преработват добре фуража
1 2
 

Няма единно мнение за възрастта на отбиване на зайчетата и за точния брой дни. Но има общи препоръки и индивидуален опит. Безусловно е, че може да се отделят зайчетата от майка им, когато е налице пълно подсигуряване на малките с фураж и с място, където да живеят, а млечните им зъби вече частично са сменени. Тази възрастова граница не може да бъде по-ниска от 24 дни.

Лактацията на зайкинята без принудително отнемане на потомството й продължава 12 седмици. Обикновено самките не хранят зайчилото си през целия този период и когато малките станат на 30-45 дни, зайкините се разгонват или дори се покриват повторно.

И така коя е оптималната възраст за отбиване на зайчетата?

На 17-дневна възраст малките за първи път опитват да си хапнат нещо от фуража на майката. Това се обяснява с това, че зайчетата имат колективен инстинкт и ядат онова, което е привична храна на майка им.

На 24-дневна възраст на зайчетата вече не им е необходимо толкова мляко, колкото на седмица или две.

А след 30-дневна възраст вече имат намалена потребност от млечно подхранване.

От физиологична гледна точка отбиването може да стане на 24-дневна възраст, но обикновено тогава зайчетата са доста слаби

Затова някои ги отбиват на 28-дневна възраст.

Навършилите 30 дни зайчета може да се хранят безопасно с комбинирани фуражи и растителна храна. Средното тегло на тази възраст в зависимост от породата е 500-700 г.

Опитни зайцевъди твърдят , че отбиването на зайчетата на 35-40-ия ден е по-щадящо и животните са по-здрави и едри. Затова именно този срок на отбиване се приема за оптимален.

Някои практикуват и т.нар. бройлерно отбиване - след 60-70-ия ден.

Още от Домашна ферма
0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,