Пространството на балконите и лоджиите при обикновеното масово строителство е около метър, но има и такива, на които е трудно да се обърнеш.

Основният проблем на тесните балкони е, че твърде много пространство в крайните части остава неизползвано. Въпреки това можете да ги превърнете в нещо красиво и полезно.

Планирайте

За да се справите с превръщането на балкона в максимално удобно лятно кътче с минимум средства, ви трябва предварителен план.

Той няма да отнеме много време, но ще спести неподходящите покупки.

Какво ще правите на тераската

Ще го ползвате само за почивка? Какво включва почивката - книга и питие, сърфиране в мрежата или гледане на телевизия? Искате да може да се обядва и вечеря на балкона? Обмисляте част от времето да работите на него, а през останалото да почивате. Или ще го ползвате само за партита?

От това за какво ще използвате балкона си, зависи какви мебели и аксесоари ще ви трябват.

Простички решения

Ниска масичка или голям поднос, подходящи черги или килим с разноцветни възглавнички върху него, свещи и няколко саксии с цветя са идеално решение за тези, които само ще мързелуват на балкона. Барплот почти на височината на парапета, няколко стола, саксия с високо растение в ъгъла на балкона и сте готови да посрещате гости на балконско парти.

Удобно кресло и система за съхранение - дори само за книги, може да превърне тесния балкон в зона за отдих или дори миниатюрна читалня. От полза ще ви бъдат красива лампа с мека светлина, възглавнички и одеяло.

Превърнете балкона в място за отпускане и релакс. Сложете матрак или няколко големи меки възглавници и се насладете на залеза, на облаците в небето, на песента на птиците или на компанията си.

Може да ползвате малка сгъваема масичка, сгъваеми столове или пуфове.

Не затрупвайте балкона с мебели и залагайте на простички решения. Атмосферата и уютът ще дойдат от цветовете и текстурите, цветята и умело подбраните един-два аксесоара.

Мотив или цвят, който се повтаря

Той ще действа като обединител на всички елементи от обзавеждането. Особено полезен е, ако не сте харесали градински сет, а единични мебели от различни материали. В този случаи текстилът и аксесоарите с повтарящ се мотив или в един цвят ще направят чудеса.

Многофункционални мебели

На една тапицирана градинска люлка например можете да поспите, да си пиете вечерното питие, а също и да работите с подходящата поставка за лаптоп.

Двойният ратанов шезлонг с регулиращи се облегалки също е удобен за работа, разпускане и сън.

Съобразете се с пространството

Измерете балкона преди да избирате мебелите. Ако е дълъг и тесен, а ви трябва място за хапване на открито и за питие с приятели спрете се на дълга и тясна маса и високи столове. Или на градински бар сет.

Независимо от това с колко място разполагате спрете се на мебели от лек материал - създават допълнително усещане за пространство и въздух.

Тези от естествен и от изкуствен ратан са отлично решение.

Материи, цветове, растения, аксесоари

Леки материи, ярки цветове и растения с подходящата големина, а защо не и цветове - те преобразяват всеки балкон.

За тъмен балкон препоръчваме да се спрете на светли, топли цветове -жълто, оранжево, червено. Не се отказвайте и от растенията - има и сенколюбиви видове, които имат нужда от по-малко светлина, за да се чувстват добре.

Вертикално градинарство на балкона

Когато искаме да спестим пространство по хоризонталата, вдигаме всичко по вертикалата. За да има място на балкона за масичка и столчета (и за всички "украси"), можем да позиционираме саксиите с цветята на високо. За целта използваме предметите, с които така или иначе разполагаме.

Стълбата лесно и бързо може да се превърне в цветарник. Когато не я използваме, просто подреждаме саксиите върху стъпалцата. В старите обувки също може да насадите някое стръкче.

Голяма кашпа с цветя по средата на масичката за кафе също е вариант. Размерите ѝ трябва да са такива, че да събира много цветя, но и да не пречи, когато пийвате следобедно си кафе.

За увивните растения може да изградите телена конструкция по стените на балкона. Едрата метализирана неръждаема мрежа изпълнява същите функции.

Аранжирате и експериментирате

Аранжирайки цветя на балкона, ще направите един класически избор в украсата на външното си местенце. Но ако искате да се отделите от стандартните екстериорни решения, можете да заложите на сандъче с няколко билки или свежи подправки за салата. Внимателно изберете саксиите си. Трябва да са според големината на растението ви. Освен това подходящата саксия може да послужи като чудесна декорация. Върху някои от тях има особено красиви рисунки - цяло произведение на изкуството. Ако нямате възможност да изберете такива, подобен ефект можете да постигнете с кашпа.

Прибавете и воден източник на балкона си (малко изкуствено фонтанче) и ще превърнете мястото си за отдих в още по-отпускащо, релаксиращо и заобиколено от природа.