Звъники в цвят на слънце

24 юли 2019
Цветя
9081
1 2 3 4 5 6
 

Обичате ли жълто? Да? Чудесно, защото точно за такива цветя ще си говорим днес.

Семейство Хиперикуми или Звъники съдържа в себе си почти 500 представителя и е толкова разнообразно спрямо разпространението, цикъла на развитие, формата на самите растения, че ако навлезем в тази тематика, ще се изгубим.

Обединяващото между всички тях е формата на цвета.

Жълт, естествено, с 5 венчелистчета, множество тичинки, разположени в отделни снопчета, и в повечето случаи - аромат.

Дали вече отгатнахте кой е най-познатият представител на звъниките? Точно така!

Жълт кантарион

Как да го завъдим в двора?

Вплитането на полезни растения с украсни не е трудно, стига да сме информирани добре за изискванията и характеристиките на конкретните видове.

Жълтият кантарион се отглежда предимно с медицински цели, но това не означава, че не е красив, нали? Методите за размножаването му са:

Чрез семена. Засяват се на повърхността и леко се притискат без да се покриват. За ускоряване на покълването може да се накиснат за няколко часа. Пролетно-летният период е много подходящ за целта (тоест още не е късно). Сеитбата може да се извърши директно в градината или първо да се направи разсад.

Чрез стъблени резници. Необходимо е здраво и добре развито растение, от което да се вземат. Процедурата по вкореняването няма специфики.

Чрез разделяне на туфата. Това се прави през пролетта, когато растенията се събуждат от зимния си сън. Новите растения се засаждат веднага и се поливат обилно.

Ето как изглеждат семеначетата на жълтия кантарион. Когато поотраснат до около 5 см, трябва да се пикират и разредят.

Лесен е за отглеждане

Има антидепресантно действие

Няма нужда да се престаравате с грижите. Жълтият кантарион ще расте еднакво добре на всякакъв вид почва, стига да се отцежда добре. Желателно е да се поддържа постоянна, но умерена влажност. Растението понася добре засушаване, но не и преовлажняване. Изберете мястото му така, че да се радва на слънчевите лъчи поне в сутрешните часове. Няма нужда и да подхранвате. Общо взето трябва само да го засеете или засадите на подходящо място.

Обикновено жълтият кантарион няма неприятели и не страда от заболявания, но е възможно листната маса да пострада от някое многоядно гризещо насекомо.

Ако ще се възползвате от лечебните му свойства, го проберете по време на цъфтежа. Възможно е, ако отглеждате растението само за красота, да се самозасее. Сами преценете дали желаете това да се случи или не.

Жълтият кантарион е позната билка с редица полезни качества. Световно известен е като лек антидепресант, а повлиява добре сърдечната дейност, тонизира нервната система, има пикочогонен и кръвоспиращ ефект и т.н.

Преди прием е задължително да се консултирате със специалист, защото има и странични ефекти. Например, може да повлияе негативно върху плодовитостта и при двата пола.

За море от жълти цветове

Hypericum calycinum покрива перфектно почвата

То е малко многогодишно храстче, което израства до 30-40 см във височина и 40-60 на ширина. Отглежда се предимно с декоративна цел, като причината за това не са само чаровните и едри жълти цветове. Младите листа са в оранжеви и жълти багри, докато съзреят, след което придобиват приятен светлозелен цвят. Листната маса контрастира на фона на зелената морава или други декоративни растения през цялата година.

Този хиперикум е идеален за слънчево или леко засенчено място. Отглежда се изключително лесно и е много ефектен, особено като самостоятелен бордюр. Най-важното е, че не се напада от неприятели и фитопатогени. Цъфтежът продължава през цялото лято. Няма предпочитания към почвата и е практически сухоустойчив.

Още една разкошна декоративна звъника

Ефектът се крие в плодчетата

Hypericum x inodorum се отглежда като украсно растение в личните градини, но и в промишлени насаждения за добив на отрязан цвят. Е, не цвят, а плодчета, но идеята е същата.

Храстът е листопаден в нашите ширини. Достига максимум метър височина и около 70-80 см ширина. Цветовете се разполагат в групи по върховете на стъблата. Разтварят се последователно, което осигурява доста продължителен летен цъфтеж. След прецъфтяване се оформят малки триделни плодчета с различна багра, което е сортова особеност.

Подобно на изброените до тук хиперикуми и този е лесен за отглеждане и изискванията му са сходни. Различното е, че с този може да се направи чудесна жива оградка - хем цветна и различна, хем лесна.

Цветовете са като пролетни нарциси

Достига метър височина

Hypericum kalmianum "Sunny Boulevard" е обилно цъфтящ компактен храст. Наситено жълтите му цветове се появяват в средата на лятото. Всяко цветче притежава 5 венчелистчета, а тичинките са строени в перфектен пръстен, с което много наподобява на пролетния нарцис. Докато растенията са млади, се обсипват с толкова много цветове, че не се виждат листата. Храстът привлича пеперуди, бомбуси и други едри опрашители, защото цветовете са много богати на нектар.

За да е щастлив този хиперикум, е достатъчно да го засадите на слънчево място или лека шарена сянка, а почвата да поддържате умерено влажна. Добре прихванати, растенията стават практически сухоустойчиви, нямат нужда от допълнително подхранване и кой знае какви грижи. След прецъфтяване се препоръчва резитба за оформяне.

Храстът е подходящ за оформяне на жив плет, за украса на скални кътове, както и за отглеждане в група с други декоративни растения със сходни изисквания.

Още от Цветя
0

В род Artemisia се подвизават между 180 и 400 представителя. Те са издръжливи тревисти или полухрастовидни растения, от които се добиват етерични масла.

0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране