Да опазим лозите от мана и оидиум

24 юли 2019
В лозята
98397
Няма снимка
С повишаване на температурите опасността от мана леко намалява, но не отпада напълно
1 2 3 4 5
 

Заедно с неприятелите и те оцеляват и при високи температури

Агрометеорологичните условия в страната досега се оказаха доста благоприятни за развитието на мана по лозата.

В резултат на настоящата, също изключителна по климатичните си дадености година, още в началото на вегетацията на немалко места лозите се оказаха нападнати рано от гъбната болест.

Според наблюденията на специалистите честите валежи не дадоха възможност на профилактичните третирания да си свършат работата. Те се оказаха недостатъчни на много места, за да предпазят младия прираст от заразяване.

Сега здравното състояние на растенията ще се определя предимно от избора на фунгициди.

Леко успокоение за лозарите внася фактът, че с повишаване на температурите, което обещават за идващите дни агрометеоролозите, опасността от мана леко намалява, но не отпада напълно.

Това е, защото в сутрешните часове по листната маса продължават да се задържат капки росна вода.

Ако пръсканията, които сте извършили досега не са успели да спрат развитието на патогена, то опазването на лозите трябва да продължи с предпазни пръскания тъй като моментното състояние на растенията е все още критично за новите заразявания.

Където маната не е прекратена

Да се пръска редовно

При лозите и асмите, където развитието на маната не е прекратено, е необходимо да продължите да правите лечебни третирания.

Знаете, че при тях е много важно да редувате препаратите.

Твърде ефикасни са някои от следните фунгициди: Кабрио топ - 150-200 г/дка, Акробат плюс - 200 г/дка, Акробат Р - 200 г/дка, Корсейт М ДФ - 250 г/дка.

След като стане видно по листата, че е овладяно заболяването, което личи и по ненарастването на петната, е редно след това също да продължите с предпазните пръскания.

Те да се правят с контактните фунгициди, които повечето стопани имат в дворните си агроаптеки и използват .

Такива са Дитан ДГ - 300 г/дка, Делан - 50 г/дка, Полирам - 200 г/дка.

Оидиумът обича да е топло и влажно

На повечето места няма симптоми, но има благоприятни условия

Брашнестата мана намира идеални предпоставки за развитието си, когато са налице високи и умерени температури и висока атмосферна влажност.

С трайното установяване на горещо време, което е съчетано с наличието на влажен въздух, вече в повечето райони на страната са създадени благоприятни условия за развитието му и съответно за заразявания.

Ако до момента заболяването не е констатирано, тогава организирайте предпазни пръскания навреме с Кумулус - 200-300 г, Тиопаст СК 60 - 0,25% и др.

Забележите ли обаче дори и минимални първи симптоми на заразяване във вид на петна, п реминете към третирания със системни фунгициди, които притежават и лечебно действие.

Такива са фунгицидите Колис - 40 мл/дка, Систан супер - 10 мл/дка, Строби - 20 г/дка и др.

Едновременно срещу двете болести сега

Кабрио топ помага идеално

Много стопани искат да изведат едновременно борбата срещу двете болести - мана и брашнеста мана.

С предпазна и терапевтична цел може да се използва препаратът Кабрио топ - 150 г/дка.

Може да се каже, че няма заместител и е ефикасен и срещу третата опасна болест, която предстои - сиво гниене.

То напада гроздовете от фаза прошарване на зърната.

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,