Износът на селскостопански хранителни продукти, произведени в страните от ЕС, продължава да бъде силен в началото на годината, като месец май счупи рекордите. Общият износ нараства с 12.8 млрд. евро, което е с 13% повече от същия период на миналата година. Това констатира последният месечен търговски доклад публикуван от Европейската комисия за май.

Вносът също се е увеличил -той нарасна до 10,7 милиарда евро - с 6% над нивото спрямо май 2018 г. В резултат на това месечният излишък в търговията с храни възлезе на 2,1 милиарда евро, в сравнение с 1,3 милиарда евро през май 2018 година. 

Най-голямо увеличение на месечните стойности на износа (май 2019 г. спрямо май 2018 г.) е регистрирано към Китай (с 320 млн. евро), САЩ (увеличение с 307 млн. евро), Япония (с 165 млн. евро) и Канада (над 55 млн. евро). Най-големият спад на износ с храни е за Иран (с 29 милиона евро), Либия (с 27 млн. евро) и Мароко (с 27 млн. евро).

Вносът на храни в ЕС нараства значително от Украйна (с 173 млн. евро), Китай (с 103 млн. евро), САЩ (с 67 млн. евро) и Аржентина (с 59 млн. евро). Намалява обаче стойността на вноса от Мароко (68 млн. Евро), Тунис (37 млн. Евро) и Индонезия (34 млн. Евро).

По сектори общото увеличение на стойността на износа се дължи предимно на свинско месо, спиртни напитки и ликьори, вино и детски храни. 

Отчетено е увеличение на стойността на вноса на фураж, какао, тропически плодове и растителни масла. Вносът към ЕС на плодове (с изключение на цитрусовите и тропическите плодове), соя, палмовото масло и маслиновото масло е намалял сериозно.