Производството ни на малини се ориентира към пресния пазар

23 юли 2019
Растениевъдство
7191
Няма снимка
Малините са вкусни, но трудни за отглеждане Снимка: Ваня Велинска
1 2 3 4 5 6 7
 

В момента отглеждаме повече индустриални сортове, които се използват за замразяване и преработка

Ваня Велинска гр. Лозница

Малинопроизводството, както и отглеждането на останалите ягодоплодни култури и реалното им състояние в момента, е въпрос, който е важен не само за производителите им, а за структурата на земеделието ни. Само едно зърнопроизводство не е достатъчно и ако не позволим на интензивните сектори да се развиват, няма да имаме успешно земеделие като цяло.

Производството на ягодоплодни култури в годините на преход премина през много перипетии, като от водеща страна производител и износител намалихме площите и производството драстично, а през последните няколко години отново се опитваме да извоюваме по-добри позиции

Въпреки че от агроминистерството подчертават нееднократно, че през последните 4 години площите се увеличават, както и производството, това не е точно така.

По последна информация, която е на база на статистически данни, се вижда едно намаляване на площите с малини с повече от 1800 дка, коментира Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите, пред “Български фермер”. Тези декари на фона на малко повече от 23 000 дка реколтирани площи за 2018 г. не са много, но са показател, че има раздвижване в сектора.

Производители, които не са конкурентоспособни, започват да се отказват или отпадат. В същото време има преструктуриране на сортовия състав на малините, на което трябва да обърнем внимание. Голяма част от стопаните се насочват към сортове, които са предназначени за пресния пазар. Но пък този пазар е доста ограничен и трябва да се подхожда много внимателно, ето защо е възможно скоро и там да има сътресения.

Само преди няколко години България затвърди позицията си на един от най-големите производители в Европа

(на трето място) на индустриална малина, т.е. малина, която се замразява. В същото време на пазара се появиха производители от трети страни, които се развиха динамично и походиха доста агресивно. А буквално доскоро тези държави не бяха известни като производители на малини. Това са Украйна, Черна Гора, Косово, Албания. И всички те предлагат количества малини, които донякъде смутиха европазара.

Колкото до цената, няма съществени промени от миналата година, коментират производителите. Все пак беритбите тепърва започват, но очакванията, че цената леко ще се повиши през този сезон, към момента не се оправдават. Надежда е, че към края на сезона, цената леко ще тръгне нагоре. На практика няма реално обявени цени, има на тържищата и борсите, и на румънския пазар, като варират между 4 и 6 лева.

Това устройва нашите производители като цена, но не и като количества, тъй като големите са в рамките на 2-3 тона на ден, а производството е много повече, пояснява Божидар Петков.

Като интензивно производство култивирането на малини, ягоди и другите видове, изисква добри практики на отглеждане които съществено се отличават дори от останалите овощни видове.

Безспорно сред най-сериозните проблеми е ползването на вода. Производителите на ягоди и малини първи започват да поливат, още през април, и спират последни - края на ноември, понякога и декември, ако има по-късно засаждане.

Тъй като водата е основен компонент при отглеждането на ягодоплодни, производителите нееднократно подчертават, че напояването трябва да е държавна политика, и да се подходи с особено внимание. Дори ще игнорираме факта, че в много съседни, а и други европейски страни - водата е безплатна. Да, фермерите ни трябва да плащат, такива са реалностите у нас. Но все пак нека разчетите да са обосновани и да се потърси вариант за подпомогне на чувствителните сектори

Защото, коментират производителите, цената на водата постоянно се увеличава, и става доста сериозен разход. И ако при другите култури водата подпомага добивите, то без вода производителите на ягодоплодни култури няма да имат нито един килограм продукция.

Трябва да се мисли в различни посоки, може да се направят и диференцирани ставки на цените на водата, но да се стигне до приемливо решение, предлагат производителите. Водата, както и субсидиите, разбира се, са гаранция, че ще имаме устойчиво развитие на бранша и в бъдеще.

Със сигурност водата е лимитиращият фактор в производството на ягодоплодни култури. Затова и апелът на фермерите е за спешни мерки за решаване на проблема. И въпросът не е просто да има осигурена вода от напоителни системи, а тя да е съобразена с реалностите на производството.

Организирането на едно стопанство, което отглежда ягоди, малини или други дребноплодни култури, никак не е лесна задача. Затова не само начинаещите производители, но и тези, които работят е нужно да си правят оценка на работата за да преценят как ще се развиват в дългосрочен период. Изключително важно е всички малинопроизводители много точно и ясно да преценят възможностите и за еализацията на продукцията си, коментира Божидар Петков.

Три са основните фактори - плодородна почва, вода и работна сила, които са водещи при всяко производство. Има селектирани високопродуктивни сортове, които имат възможност да дадат много високи добиви. Има разработени технологии за торене и растителна защита, които осигуряват оптимално разгръщане на потенциала на сортовете, както и опазването на продукцията от вредители. Всичко това е много важно, за да се гарантира едно добро производство

Също така обаче остават и другите лимитиращи фактори, като работна ръка, напояване, които също трябва да се вземат под внимание. Защото ако нямаме добра съвкупност от тези фактори, ще имаме една недобра себестойност на продукцията, недобра конкурентоспособност, а това се отразява негативно в общата пазарна ориентация както на по-малките, така и на по-големите стопанства.

За да подпомогне оптимално работа в едно стопанство преди две години Божидар Петков разработва интерактивна система за калкулиране на разходите, която може в реално време и извън сезона да покаже истинската себестойност на продукцията и да даде реална преценка за вземане на решения за производителите на ягоди и малини, както и как и с колко да се продължи през следващия сезон.

За съжаление, тази интерактивна таблица на технологична карта все още не се използва от голяма част от производителите и те чак в края на сезона разбират, че са на голяма загуба, споделя агроспециалистът. А много по-рано са могли да вземат мерки, да ограничат площите, производството и т.н.

И тук с пълна сила се потвърждава сентенцията, че земеделието е проста работа, но не е просто да се управлява, за да е печеливш бизнес.

Още от Растениевъдство
0

Болести и вредители през началните фази от вегетацията Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ Агротехническият срок за сеитбата на зимната рапица е от 25.08 до 20.09.

0

Семейство от Брягово отглеждат само стари сортове зеленчуци за пловдивския пазар Радина Иванова Производителите на зеленчуци у нас страдат от все по-жестоката чужда конкуренция,

0

По оперативни данни в петте общини на областта с маслодайната култура тази година са заети 340 000 декара. От тях 14 000 дка са засети с шарен слънчоглед.

0

На Празника на плодородието в Шабла, който отново ще събере стопаните на Кръстовден  (14 септември), ще бъдат претеглени най-едрите плодове и зеленчуци, отгледани през лятото,

0

Важно е варовикът да бъде фино смлян, съветва доц. д.с.н. Веселин Кутев Калцият е безусловно необходим за нормалното протичане на процесите на деленето на клетките и фотосинтезата.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Катето първа изпуши изпуши и напусна филма.” Това разказа на пресконференцията на новия български игрален филм “Пътуващо кино” на режисьора Илия Костов актьорът Юрий Ангелов. Лентата бе показана предпремиерно при голям интерес в събота вечерта на международния фестивал “Любовта е лудост” във Варна.

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.