Новият продукт е създаден от растителни суровини, което го прави етичен и екологично чист. Засега изкуственото пиле може да се опита само в няколко швейцарски ресторанта, но други производители на заместители на месо също започнаха с премиум сегмента.

Швейцарската компания Planted твърди, че е разработила продукт, който е неразличим от пилето по вкус и текстура, но е произведен от грах, вода и слънчогледово олио. Той е идеален за вегани и тези, които са загрижени за въздействието на животните върху околната среда.

Въпреки че официално е създадена съвсем неотдавна, нейният екип работи по изкуствено пиле от година и половина. Технологията се основава на изследването на миксиновата слуз - примитивни същества, подобни на риба. Те са доста неприятни, но са помогнали на технолозите на компанията да разберат по-добре каква структура трябва да има изкуственото месо.

Засега растителното пиле може да се опита само в няколко ресторанта в Швейцария. Въпреки това, други видове изкуствено месо, като бургери от Impossible Foods и Beyond Meat, вече са широко достъпни. Тяхната популярност нараства, тъй като все повече потребители мислят за въздействието на месната индустрия върху околната среда.

Алтернативен подход към изкуственото пиле представи компанията Just. Вместо да имитира месо от домашни птици с растителни материали, стартиращото предприятие го отглежда в биореактор от стволови клетки.