За 18-и пореден път в Разград ще се проведе тридневният Панаир на киселото мляко, а паралелно с него и Фестивал на народните традиции и художествени занаяти, съобщава БНР.

От 23 до 25 юли Разград отново се превръща в столица на киселото мляко, която популяризира млечните продукти, богатството на песенния и танцовия фолклор.

Основното послание на "Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествените занаяти е да съхрани и популяризира традиционната българската култура и най-старата традиция на местната етнографска група - капанците, за приготвяне на уникалното домашно кисело мляко, популярно с името "капанско кисело мляко" и произвеждано още от миналото по древна семейна рецепта.

По време на панаира представители на фирми-производителки на кисело мляко се срещат и представят разнообразие от домашно приготвени млека.

Специфичния вкус на капанското кисело мляко се получава от местна билка, която расте в региона и така попада в храната на животните, разказва Надежда Михайлова от разградското село Гецово. В миналото, когато са се правили сватбите, от уменията на дамата да подквасва кисело мляко се е преценявало дали тя ще бъде добра стопанка.

Панаирът на киселото мляко и Фестивалът на народните традиции и художествените занаяти продължават 3 дни. Освен млякото майстори от страната и чужбина демонстрират пред посетителите различни занаяти - рисуване върху стъкло, текстил, керамика, ковано желязо, кожухарство, абаджийство, иконопис. Празниците в Разград са съпътствани и от музикални прояви.