Да се създаде национален регистър за идентичност за производителите на плодове и зеленчуци - по тази задача ще работи работи земеделското министерство – съобщи инж. Десислава Иванова – директор на областната дирекция „Земеделие“–Добрич, пред представители на сектора от област Добрич. По мреме на срещата беше представен и новосформираният областен консултативен съвет по плодове и зеленчуци.

„Проблем в сектора е обратното начисляване на ДДС. Всички плодове и зеленчуци, които влизат от Гърция, Гурция и др., не са обложени с ДДС и оттам се получават разликите в цените” – коментира председателят на съвета Ивайло Линков. Друго коментирано предложение сред производителите е тези производители, които продават изцяло за българския пазар и преработватели, да получават субсидия – коментира той. Според Линков, който е предсегел и на Добруджанския овощарски съюз, така може да се постигне и изравняване на цените и да няма нужда от внос.

С вноса на плодове на Гърция се внася и буболечка, която е устойчива на пръскане и напада основно червените плодове, за което искаме превенция - каза още Линков.

От 4129 регистрирани земеделски производители в област Добрич 1216 отглеждат зеленчуци и овощни култури, което е близо 30%.. Производителите са повече дребни – сочи справката на областната дирекция „Земеделие”.