Кършенето има и плюсове, и минуси - научете ги

20 юли 2019
В лозята
34848
Няма снимка
Агрономът Кочо Пандов ни показва кога се кърши
 

Не го правете при слаборастящи асми

Получихме няколко въпроса от наши читатели тези дни за това дали при асмите в двора да кършат или да се въздържат.

Отговор:

Премахването на растящите върхове на леторастите заедно с 5-6 недоразвити листа е основата на операцията. Тя се прилага в почти всички лозарски райони, но понякога се прави неправилно и е излишна напомнят специалистите.

Първо - защото лозите често се кършат много ниско и с това листната им повърхност силно намалява.

А това води и до подтискане на развитието на кореновата система.

Второ - защото винаги трябва да се преценява според лозите и асмите.

При силните лози, когато леторастите се развиват буйно, кършенето е задължително. То се използва и като средство за борба против изресяването което много помага при сортове като Мискет червен, Бяло без семе и др.

Трето - не бива да се кършат слабите и новозасадените лози през първите години.

Когато искате с тази операция да предотвратите изресяването, трябва да окършите 3-4 дни преди цъфтежа.

Така ще постигнете преустановяване на растежа на леторастите и ще насочите повече хранителни вещества към ресите.

Операцията при винените и десертните сортове трябва да започне да се провежда още от момента, когато леторастите са развили достатъчно листа и растежът им е видимо понамалял.

Не забравяйте, че на летораст трябва да оставите поне 14 листа при винените и 16 при десертните сортове.

Леторастите, израснали от чепове, които ще се използват при следващата резитба, трябва да окършите на още по-голяма височина. Но пък може и да решите да пробвате и да ги оставите увити по най-горния тел, без да кършите, за да видите разликата и се убедите сами в ефекта.

При слабо и умерено растящи лози и това увиване е много полезно.

При буйно растящите и при ниска телена конструкция не пренебрегвайте операцията.

Правилно извършена, тя се отразява добре на едрината на зърната, особено при десертните сортове на хоби лозарите.

То оказва положително влияние и за подобряване качеството на гроздето при лозите, които имат буйни леторасти и са оставени твърде зашумени.

И в последния момент ще дадете възможност на слънчевите лъчи да проникнат до гроздето, а това е особено важно за влажни години като настоящата.

Гроздето има шансове да узрее по-добре и по-малко да се напада от сиво гниене когато правилно окършите. Но, казваме правилно. Защото, ако се прекали, се стига и до минуси.

Допусне ли се 2-3 г. подред ниско кършене, силата на лозите може да отслабне.

Един малък минус е в това, че леторастите и листата на кършени лози стават по-дебели, а узряването на пръчките се позабавя.

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Кучетата от различни породи, както и отделните кучета от една и съща порода, губят и отново "придобиват" козина с различна скорост. Ако кучето живее в топло жилище (без климатик),

0

Еврото се опитва да се стабилизира, все още под 1.1100 спрямо долара. Финансовите играчи са предпазливи, предвид настоящите икономически фактори и първите признаци на рецесия.

0

За приготвянето ще са ви нужни само петнадесет минути Продукти: 2 бр. пилешки гърди, 2 домата, 80 г черни маслини, 3 стръка целина, зелен лук, 1 суп. лъж. оцет (за предпочитане ябълков), 3 суп. лъж.

0

Провокиран от негативното отношение на доста колеги за отводките и майките (особено свищеви) произведени през втората половина на лятото реших да открия тази тема..

0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Подземията му ще стават част от художествена галерия Помните ли Евгений Бакърджиев? Има хора, които остават в историята дори само с един жест, реплика или действие. Бакърджиев може да е направил много неща, но ще го помнят с разрушаването на мавзолея на Георги Димитров точно преди 20 г. Именно той ръководи, и то с огромно желание и хъс,

Учени откриха, че бактерия с форма на пръчица, причинява едни от най-тежките болести при хората като Алцхаймер, диабет и сърдечен удар. Името на бактерията е Porphyromonas gingivalis и е добре позната в денталната медицина.  Германският професор Томас Кочер казва, че микробът е „най-известният зародиш, който задейства пародонтозата

Японски, руски и еврейски мафиоти в престрелка за диаманти в България Яна Маринова е секретарка на еврейски филмови продуценти, а София Бобчева - мацка от 80-те години. Двете са част от екипа на новия филм “Екшън”, който зрителите ще видят наесен по кината. Сюжетът се заплита през историята на три хлапета,