Червеното френско грозде още не е популярно у нас

22 юли 2019
Овошки
11340
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Няма да сгрешите, ако го отглеждате

Червеното френско грозде се отнася към френското, бялото и цариградското грозде. За разлика от Западна Европа и Азия, у нас не е много популярно. Едва в последните години то се предлага в някои големи търговски вериги.

Червеното френско грозде е храст, който достигна височина 1-2 м, с мощна коренова система. Растението цъфти през май с червено-кафяви или жълто-зелени цветя в съцветия. Плодовете са сочни, приятно кисели, червени на цвят, събрани в продълговати гроздове.

Тъй като този вид цъфти по-късно от черното, няма опасност от късни пролетни мразове. Освен това издържа на суша.

При добри грижи храстът живее около 30-35 години.

За храста изберете по-слънчево място

Може да го засадите до ограда

Оптималното време за засаждане на червеното френско грозде, както и на останалите видове, е през есента. Разбира се, може да се направи и през пролетта. Сроковете са като при всички останали овощни видове.

Препоръчително е видът да се засажда на добре осветено и проветриво място. Най-подходящата почва за него е глинеста, с високо съдържание на хумус, с неутрална или слабо кисела реакция.

Ако решите да отглеждате червено грозде в градината, купете си посадъчен материал от лицензиран разсадник. Освен това не забравяйте да се поинтересувате за сорта и за особеностите на отглеждането му.

Може да засаждате храстчетата по единично или в редичка. Подходящо е и до ограда или посторойка, но да е на известно отстояние - около 2 м.

Размножаване чрез отводи

Червеното френско грозде може да се размножава и от любителите вегетативно, както при останалите ягодоплодни видове. То става с помощта на резници, отводи или разделяне на храста. Много лесен метод е чрез отводи. Прави се през пролетта.

За целта изберете подходяща клонка и до нея изкопайте бразда с дълбочина 8-10 см, в която да я положите, фиксирайте я и насипете отгоре почва. Връхната част трябва да остане на повърхността на почвата.

През лятото от пъпките на клонката под земята покарват нови леторасли, които трябва да се поливат редовно. До есента новите клонки би трябвало да имат не само листа, но и да са се вкоренили. Положеният отвод се отрива внимателно и се нарязва на резници, които се отделят от майчиното растение. Те се засаждат на постоянно място.

Грижите са като за всички ягодоплодни

Сухоустойчиво е, но е добре да се полива

Грижете за червеното френско грозде не са по-различни от тези за останалите видове. Те включват основно обработка на почвата около стъблото, поливане и торене.

С разрохкването на почвата се премахват плевелите, а също така се подобрява състоянието на почвата, включително се запазва влагата.

Както казахме, кореновата система на гроздето е добре развита, но все пак като културно растение, е добре да се напоява.

Торенето през есента е с фосфор и калий, а през вегетацията - с азот. Препоръчително е да се подхранва и с листни торове, които съдържат разнообразни микроелементи. 

Резитбата гарантира редовно плододаване

Не е силна, премахват се старите издънки

Резитба на червеното френско грозде се извършва в невегетационния период на растенията, когато те са в покой - от късна есен до ранна пролет.

Този вид грозде образува плодни пъпки, разположени предимно по върховете на клонките, така че те не се режат. Затова летораслите му са по-дълги от тези на черното френско грозде.

За 5-6 години храстът формира не повече от 15-20 клонки. Дотогава се прави предимно санитарна резитба, която включва премахването на вътрешните клони, които сгъстяват храста, на счупени, изсъхнали или болни клони. На седмата година трябва да се изрежат най-старите клони. 

ПОЛЕЗЕН ПЛОД

Плодовете на червено френско грозде са богати на витамини А, С, Е, както и на калий, желязо и селен, ябълчена и янтарна киселина, пектинови вещества. Те съдържат много антиоксиданти.

Освен това в плодовете има провитамин А, който е от съществено значение за здрава коса, кожа и кости, както и за антистареене. Освен това гроздето спомага за отделянето на излишните соли и токсини.

То има противовъзпалително, слабително и прочистващо свойство.

Сокът от червено френско грозде нормализира нивото на хемоглобина в кръвта.

Препоръчва се да се консумира при анемия, диабет, загуба на сила, както и хронична умора.

Още от Овошки
0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

По това време на вегетацията овощните дръвчета вече са образували клонки, на които има добре оформени пъпки. Именно те се използват при присаждането на пъпка, или т. нар. околиране.

0

Може да се разполагат и между млади дръвчета Кои са факторите, с които трябва да се съобразите, ако ще засаждате ягоди през лятото или есента. Растенията се развиват по-добре на слънчево място.

0

Подхранете ги с листен тор Късните сортове ябълки и круши, които в този период все още още нарастват, се нуждаят от още храна. Най-лесно в този момент е тя да се подаде като листен тор,

0

Най-често в любителските градини овощните дръвчета се присаждат на спяща пъпка. Операцията се извършва през лятото – от средата на юли до септември. Може да се прави както на семенни,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

0

Добавянето на богати на флавоноиди храни в ежедневното ви меню намалява риска от рак и сърдечни заболявания. Това доказват резултатите от проучване в Дания, което публикува списанието Nature.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране