Няма да сгрешите, ако го отглеждате

Червеното френско грозде се отнася към френското, бялото и цариградското грозде. За разлика от Западна Европа и Азия, у нас не е много популярно. Едва в последните години то се предлага в някои големи търговски вериги.

Червеното френско грозде е храст, който достигна височина 1-2 м, с мощна коренова система. Растението цъфти през май с червено-кафяви или жълто-зелени цветя в съцветия. Плодовете са сочни, приятно кисели, червени на цвят, събрани в продълговати гроздове.

Тъй като този вид цъфти по-късно от черното, няма опасност от късни пролетни мразове. Освен това издържа на суша.

При добри грижи храстът живее около 30-35 години.

За храста изберете по-слънчево място

Може да го засадите до ограда

Оптималното време за засаждане на червеното френско грозде, както и на останалите видове, е през есента. Разбира се, може да се направи и през пролетта. Сроковете са като при всички останали овощни видове.

Препоръчително е видът да се засажда на добре осветено и проветриво място. Най-подходящата почва за него е глинеста, с високо съдържание на хумус, с неутрална или слабо кисела реакция.

Ако решите да отглеждате червено грозде в градината, купете си посадъчен материал от лицензиран разсадник. Освен това не забравяйте да се поинтересувате за сорта и за особеностите на отглеждането му.

Може да засаждате храстчетата по единично или в редичка. Подходящо е и до ограда или посторойка, но да е на известно отстояние - около 2 м.

Размножаване чрез отводи

Червеното френско грозде може да се размножава и от любителите вегетативно, както при останалите ягодоплодни видове. То става с помощта на резници, отводи или разделяне на храста. Много лесен метод е чрез отводи. Прави се през пролетта.

За целта изберете подходяща клонка и до нея изкопайте бразда с дълбочина 8-10 см, в която да я положите, фиксирайте я и насипете отгоре почва. Връхната част трябва да остане на повърхността на почвата.

През лятото от пъпките на клонката под земята покарват нови леторасли, които трябва да се поливат редовно. До есента новите клонки би трябвало да имат не само листа, но и да са се вкоренили. Положеният отвод се отрива внимателно и се нарязва на резници, които се отделят от майчиното растение. Те се засаждат на постоянно място.

Грижите са като за всички ягодоплодни

Сухоустойчиво е, но е добре да се полива

Грижете за червеното френско грозде не са по-различни от тези за останалите видове. Те включват основно обработка на почвата около стъблото, поливане и торене.

С разрохкването на почвата се премахват плевелите, а също така се подобрява състоянието на почвата, включително се запазва влагата.

Както казахме, кореновата система на гроздето е добре развита, но все пак като културно растение, е добре да се напоява.

Торенето през есента е с фосфор и калий, а през вегетацията - с азот. Препоръчително е да се подхранва и с листни торове, които съдържат разнообразни микроелементи. 

Резитбата гарантира редовно плододаване

Не е силна, премахват се старите издънки

Резитба на червеното френско грозде се извършва в невегетационния период на растенията, когато те са в покой - от късна есен до ранна пролет.

Този вид грозде образува плодни пъпки, разположени предимно по върховете на клонките, така че те не се режат. Затова летораслите му са по-дълги от тези на черното френско грозде.

За 5-6 години храстът формира не повече от 15-20 клонки. Дотогава се прави предимно санитарна резитба, която включва премахването на вътрешните клони, които сгъстяват храста, на счупени, изсъхнали или болни клони. На седмата година трябва да се изрежат най-старите клони. 

ПОЛЕЗЕН ПЛОД

Плодовете на червено френско грозде са богати на витамини А, С, Е, както и на калий, желязо и селен, ябълчена и янтарна киселина, пектинови вещества. Те съдържат много антиоксиданти.

Освен това в плодовете има провитамин А, който е от съществено значение за здрава коса, кожа и кости, както и за антистареене. Освен това гроздето спомага за отделянето на излишните соли и токсини.

То има противовъзпалително, слабително и прочистващо свойство.

Сокът от червено френско грозде нормализира нивото на хемоглобина в кръвта.

Препоръчва се да се консумира при анемия, диабет, загуба на сила, както и хронична умора.