Стадо овце намери полянка със сочна зелена трева в парижкото предградие Сен Дени, съобщава Est Republicain. Те бяха доведени тук от участници в проекта "Градски пасторализъм".

По този необичаен начин те призовават властите и обществеността да намерят възможност да върнат домашните животни в града.

Преди 40 години имаше животни в града, казва пастирката на стадото Марин-Ан Корню. А след това градът постепенно поглъща селската местност и става все по-гъстонаселена и затова животните изчезват от града. Това не е нова тенденция - да се отглеждат животни в града. Това е просто връщане към традициите.

Според участници в проекта градът на бъдещето това са зелени насаждения, а не купчини камъни и метал.

Идеята е в бъдеще да се появят други форми на производство, които ще сближат парижките производители и потребители и ще дават качествени продукти, казва ръководителят на проекта "Градски пасторализъм" Гийом Латерие.

В същото време е приятно да виждаш как съвременните граждани посрещат овцете. В тези минути хората стават по-човечни. Те престават да бързат и стават по-спокойни.

11 дни 25 овце с добър апетит ще пасат трева в 34 френски града в района Ил дьо Франс. Последният пункт ще е Париж. Там животните ще се разходят покрай Сена и ще отидат до Айфеловата кула.