Как се източват европари за биологични пчелини върху незаконно ползвана земя

17 юли 2019
Пчеларство
14850
Няма снимка
Констатациите на Фонда и Икономическа полицията не са достатъчни, прокуратурата също трябва да се произнесе дали има престъпление
 

Брат и сестра заедно с председатели на две кооперации от Стражица са обвинени, че са участвали в измама за 25 хил. евро за пчелини, съобщава „Борба“. Преди време младата фермерка Ренета Ангелова кандидатства за подпомагане. Представя фалшив договор за ползване на земеделска земя. По документи тя има пчелин в района на Стражица върху 672 км. м. От него ползва под наем парцел на кооперация „Зора-93“.

При проверка на инспектори на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и Икономическа полиция става ясно, че земята е държавна и не е отдавана под наем. През това време Ангелова успява да заблуди ДФЗ, който й отпуска 25 хил. евро на два транша, информира savetivzemedelieto.bg.

Нещо повече, за да има по-голям шанс за втория транш, младата жена назначава на работа своя брат – Ангел. Той тогава е на 17 години. Като непълнолетен той няма право на труд, и то без разрешение от Инспекцията по труда. През цялото време сестра му прави съответните вноски за отработени 8-часови дни.

Пчелинът е регистриран като биологичен, въпреки че в 3-километровата зона от него работят няколко предприятия с отделянето на вредни емисии. Това е в разрез с изискванията за биологично производство.

Поблазнен от бързата и лесна печалба, след като навършва 18 години, Ангел се опитва да повтори схемата. Той също кандидатства по мярката за млад фермер с пчелин върху държавна земя. За целта представя договор за ползване на земя, отдадена му под наем от друга кооперация – „Александър Стамболийски“. Оказва се обаче, че парцелът е държавен, за който младежът няма сключен договор, точно като сестра си.

Този път държавните служители реагират навреме и засичат неверните данни и договори. Иначе още 25 хил. евро щяха да потънат в историята. Сега ДФЗ започва да си търси парите от Ренета Ангелова. Освен това констатациите на Фонда и Икономическа полицията не са достатъчни. Прокуратурата също трябва да се произнесе дали има престъпление.

Още от Пчеларство
0

Практикуват се успешно следните начини: * Заселване на няколко слаби семейства в един кошер – две семейства в 12-рамков Дадан – Блатов кошер, 3 – 4 семейства в кошер-лежак и др.

0

Най-важното е: * Замяната на нектарен със захарен мед над 50% е вредно за пчелите. * По-късното подхранване (краят на септември и октомври) изтощава пчелите и те масово измират през зимата.

0

Съществено влияние върху нормалното презимуване на пчелните семейства оказва количеството на хранителните запаси. На всяко семейство са необходими по 15 – 20 кг мед (по 2 кг мед на междурамие,

0

При липса на късна паша в района на пчелина се налага подбудително подхранване на пчелните семейства в продължение на един месец. Когато за подхранване се използват пити с мед,

0

Така ще осигурите място за снасяне на майката. Пчелните майки трябва да бъдат млади, високопродуктивни и без дефекти. Старите и дефектни се подменят като се използва някой от общоприетите начини.

Последни новини
0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за август. През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планинските райони - с незначителна купеста облачност.

0

Предпазва разсада от сечене Терминът "сечене на разсада", независимо за какви растения става въпрос, включва в себе си няколко заболявания, причинени от различни фитопатогени.

0

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

0

Автономните машини дават възможност да се извършва последваща обработка на почвата по-точно и с по-малко инвестиции Роботите лесно се справят с повтарящи се операции.

Коментари
1 от Ъхъ на 17 юли 2019
Я да им видим и мерцедесите или са обикновени пчелички попаднали на неправилното цвете.

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заподозреният за убийството на 7-годишно дете в сливенското село Сотиря Мартин Трифонов е признал вината си пред служебния си защитник, предаде bTV. Това се е случило в болницата в Сливен. Трифонов беше настанен в лечебното заведение в петък, след като беше прострелян в краката при залавянето му. Прокуратурата вчера повдигна три обвинения на

Млад мъж е намереният край Негован разчленен в торби и бидони мъртвец. Той бе открит снощи. Преди да бъда разчленен, е бил застрелян, научи "24 часа". В момента полицията е на място. Извършва оглед. Очаквайте

Спортисти, много именити спортисти и съотборнички плакаха пред тленните останки на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. Десетки се стекоха на поклонението в пловдивската зала "Строител", за да изпратят великата спортистка. Тя си отиде след тежко и продължително боледуване на 69 г. Траурната церемония водеше лично дъщеря й Теодора Бонева.