Новата реколта и скорошният спад на цените принуждават някои купувачи да бъдат активни на зърнения пазар.

Така Египет обяви днес търг за закупуване на мека пшеница с доставки от 21 до 31 август.

Търговците ще обърнат внимание на офертните цени на черноморската пшеница, като знаят, че тя е много привлекателна за внос в това направление.

Във Франция прибирането на реколтата от мека пшеница започва постепенно на север от Париж, с позитивни данни както за добива, така и за качеството.

Перспективите за връщане на горещото време във Франция през следващата седмица, пораждат загриженост за развитието на пролетните култури и особено на царевицата.

Ограниченията за напояване, обявени в много райони, където площите на фуражните култури са намалени, само увеличават страховете за състоянието на царевицата.

В Германия събирането на реколтата също напредва. Асоциацията на германските кооперации DRV потвърждава рязък спад в производството на зимна рапица - до 2,97 млн. тона.

Във Франция намаляването на площта също предполага намаляване на производството, което засилва отново напрежението в цените на близките договори.

Наистина, вчера в Euronext, цената на договора за август 2019 г., приключваща в края на този месец, достигна най-високото си ниво от 17 октомври.

В момента обаче цените на фючърсните договори не се променят, поради високите перспективи за внос, които се очакват в тази кампания.