Не се пече
Продукти: 200 г бисквити, 100 г масло
За белия крем: 400 г крема сирене (най-малко два пъти претрита извара), 350 мл сметана (33% масленост), 150 г пудра захар, 1 голяма опаковка ванилова захар, сок от 1 лимон, 10 г желатин
Киви слоя: 1 кг киви, 200 г пудра захар, 20 г желатин
Приготвяне: Смачкайте бисквитите на малки парченца и добавете разтопеното масло. Разбъркайте. Пригответе кръгла тава с диаметър 24 см и покрийте дъното ѝ с хартия за печене. Изсипете от бисквитената смес на дъното и оформете блата.
Разбийте сметаната с ванилията и пудрата захар до получаването на пухкав крем. Желатинът се разтваря според указанията на опаковката. Към крема сирене (или извара) добавете лимоновия сок, набъбналия желатин и разбъркайте. Добавете битата сметана и отново разбъркайте. Изсипете крема върху бисквитения блат. Оставете малко сметана за украса.
Вземете малка купичка и увийте дъното и страните от външната страна с фолио за свежо съхранение. Поставете я в средата на сметановия крем. Така ще оформите “леглото” за пълнежа от киви. Поставете в хладилника за 2 часа, след което извадете и внимателно отстранете купата, заедно с фолиото.
Обелете кивито и пасирайте с помощта на блендер. Добавете захарта и сложете на слаб огън.
Препоръчваме ви обаче да не варите кивито, защото така ще загуби цвета си. Достатъчно е няколко часа предварително в отделен съд да нарежете плода и да го посипете с нужното количество захар. Тя постепенно ще се разтопи.
Ако все пак решите да варите, добавете накрая наколко капки сладкарска боя.
Пригответе желатина според указанията върху опаковката и го прибавете към кивито и разбъркайте. Оставете малко да се охлади и изсипете върху белия крем. Заравнете и оставете в хладилника за няколко часа, за да се стегне.
Коментари