Национална комисия заявява, че селското стопанство произвежда повече от 10%  замърсяващи климата газове и е най-големият сектор-разрушител на дивата природа - изобилието на видовете е намаляло с 67% от 1970 г. насам, 13% от тях са на изчезване.

Истинската цена на евтината и нездравословна храна е кризата в общественото здраве и унищожаването на околната среда. Това казва в доклад Комисия за храни, земеделие и селски райони във Великобритания, пише "Гардиън". 

За да разреши тези кризи, държавата трябва да подкрепи практиките на „агроекология“ - като биологичното земеделие и агролесовъдството, пише комисията.

Тя настоява фермерите да преминат от интензивно земеделие към органично земеделието в период от 10 години. Държавата да подпомага тази трансформация, както и да създаде Национална служба за природата, която да насърчава младите хора да работят в селските райони и да се справят с кризата с климата, например като засаждат дървета или възстановяват торфени площи. 

Великобритания е с третата най-евтина храна в развитите страни, но също така има и най-високата хранителна "бедност" в Европа по отношение на възможността хората да си позволят здравословна диета. Диабет тип 2 струва на страната 27 млрд. лири на година, пише в доклада.

Комисията също така е адаптирала едновременно хранителна и екологично устойчива диета за гражданите на Обединеното кралство. Докато в други проучвания се препоръчва значително намаляване на консумацията на месо, в Англия трябва да се подкрепи устойчивото говеждо и агнешко месо на местата, където тревата е най-доброто, което трябва да расте.

Така наречената планетарна здравословна диета изисква повече ядки и бобови растения и зеленчуци, които могат да бъдат отглеждани на Острова. 

Комисията заяви, че правителството трябва да разработи план за поставяне на селските райони и общностите, които живеят там, в центъра на зелената икономика.Да се създаде нова банка, която да финансира фермерите, които инвестират в нови практики, предлага още тя.