Екзотика и при цветята

19 юли 2019
Цветя
15336
1 2 3 4 5 6
 

Наясно сме, че у нас условията за отглеждане на екзотични видове растения не са от най-подходящите. Главен ограничаващ фактор са отрицателните температури през зимата.

Но това не означава, че не можем да отглеждаме с успех нестандартни за нашите ширини растения.

Примерите за подобни успехи са толкова много. Например опитомяването на орхидеите, бромелиевите, множеството листнодекоративни красавици като марантата, аспидистрата, хлорофитума, коледната звезда и т.н.

Ако се замислите, няма растение у нас, което да не се среща и някъде другаде по света. Затова ви представяме нестандартни растения от света на екзотиката. 

Lapageria rosea идва от Чили

Обича сянка и влага

Тази лиана буди копнеж във всеки колекционер. Тя е рядко срещана, но не е невъзможна за откриване дори у нас. Представя се предимно в розово-червени нюанси на цветовете и по-радко в снежно бели.

Самите цветове са трайни и се задържат свежи върху растението задълго. Отделни стъбла на лапагерията могат да достигнат до 10 м. Отглеждането ѝ у нас задължително става в контейнер, снабден с опора за увивните стъбла.

Грижата не е много лесна. Лапагерията изисква умерени температури.

Мястото ѝ е някъде на пълна или дебела шарена сянка, а почвата задължително трябва да се поддържа влажна, дори това да означава, че всекидневно трябва да се полива. През зимата трябва да се прибере на хладно и светло.

През лятото обаче ще дарява наслада за очите с безбройните си едри цветове.

“Вчера днес и утре” или “целуни ме бързо”

Бразилската брунфелзия променя цвета си

Изящество, нежност и аромат лъхат от тази синеока красавица. Растението е малък храст или дръвче. Цветовете се появяват по върховете на младите стъбълца, отварят се бавно. През първия ден са синьо-лилави, през втория избледняват, а на третия ден вече са чисто бели. Точно затова брунфелзията е по-позната с името “вчера, днес и утре”. В периода на цъфтеж (който може да е без прекъсване почти целогодишно) растението е отрупано с различни по багра цветове, което е и най-интересната му черта.

Brunfelsia pauciflora може да се открие у нас, като цената за младо растение с предстоящ цъфтеж е повече от приемлива. Отглеждането не е трудно. Изискванията са да я разположите на слънчево място и да поливате редовно. Засушаването не се отразява добре. Частично засенчване в следобедните горещини е добра идея. Подхранване се прави на 15-20 дни в зависимост от характеристиките на тора. Почвата пък трябва да е леко кисела, с добри дренажни свойства. През зимата се прибира на хладно и светло.

Лилавата центрадения

Изисква слънце и редовни поливки

Страхотни, нежно лилави цветове с интересен строеж и лесно отглеждане. Просто красота! Това непознато цвете има какво да предложи на цветарите у нас. Например почти целогодишен цъфтеж, едри цветове, интересна листна маса.

Центраденията изисква малко грижи и се чувства добре в саксия. Растението може да достигне до 50-60 см в диаметър. Има лек каскаден ефект.

За да получите максимума от цветето, трябва да запомните, че е необходим богат и добре дрениран субстрат, редовно поливане и редовно подхранване. Изложението да бъде слънчево или полусенчесто.

Мураята има божествен аромат

Отглеждането ѝ е изненадващо просто

В родината ѝ я наричат още портокалов жасмин. Защо ли? Мураята е братовчедка на цитрусите, но белите цветове притежават опияняващия аромат на жасмина.

Мураята е вечно зелен храст или малко дръвче. Предпочита слънчево изложение, но се справя добре и на частична лека сянка. Почвеният субстрат за тази ароматна прелест трябва да е богат, добре дрениран и с рН между 6,6 и 7,5. Цъфтежът започва през пролетта, а ароматът само на един цвят е достатъчен да промени въздуха в помещението.

Поливките зависят от размера на растението и температурата на околната среда. В повечето случаи една обилна е предостатъчна, вместо неколкократни и скромни. Не позволявайте задържане на вода в подложката. През зимата мураята трябва да се прибере, защото не издържа на температури под минус 1 градус.

Иохрома - мини ангелски тромпет

Бързо растяща и обилно цъфтяща

Грижите за иохромата са малко и лесни. Растението може да се прихване и от резник и от семка, стига да имате източник. В търговската мрежа се открива сравнително трудно, но търсенето си заслужава. Цената за младо растение пред цъфтеж е над 10 лева.

Иохромата предпочита ярко слънце, но се стравя добре и на шарена сянка. Самото растение много наподобява петуния. Листата са с подобна форма и също са овласени.

Расте бързо и може лесно да се оформи като храст или дръвче. Цветовете се появяват през пролетта и лятото като оформят красиви сини китки. Постепенно баграта им изсветлява, но трайността е повече от задоволителна.

Полива се при нужда, но не бива да се допуска пресъхване или преполиване. Подхранване се препоръчва да се прави с комбиниран тор NPK 15-15-15 според характеристиката на препарата.

Още от Цветя
0

В род Artemisia се подвизават между 180 и 400 представителя. Те са издръжливи тревисти или полухрастовидни растения, от които се добиват етерични масла.

0

Има опасност да се самозасее Нигелата не обича да я местят. Затова, ако решите да засявате семена, направете го директно. Периодът на засяване е изключително разтегнат.

0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Здравейте! Нещо ми яде розите. Моля помогнете! - Ади Василева от Пловдив. Виновникът е пчела, колкото и чудно да звучи. Листогризещи пчели (Megachile spp.) или т.нар.

0

Лечебните качества са безброй В семената на нигелата, т.нар. черен кимион, се съдържат над 100 вещества, от които мастни киселини, етерични масла, протеини, витамини, минерали, сапонини,

Последни новини
0

Общо 46 европейски лалугера бяха уловени в района на Сливен и освободени в последната останала колония на вида в Натура 2000 зона „Западна Странджа“ през изминалия месец.

0

"Пиша този материал по повод на статията „Истината на професора за свищевите пчелни майки", отпечатан в бр. 126 на вестник "Пчела и кошер". Изказвам свое мнение,

0

Продукти: 24 (2 пак.) слепени шоколадови бисквитки с крем (за блата), 55 г масло (за блата), 240 мл сладкарска сметана (за пълнеж), 170 г млечен шоколад (за пълнежа),

0

. Присаждането трябва да се прави в по-хладни и облачни дни. . Най-добре е да става много рано сутрин или късно вечер, когато температурите са по-ниски. .

0

В края на сезон 2019/2020 запасите от рапица на планетата могат да достигнат 6,72 милиона тона. Това е с 11% по-малко от настоящия сезон (7,6 милиона тона).

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Средното възнаграждение на възрастните хора се е вдигнало с 54,32 лв. за 4 г. Таванът спестил 15 млн. лв. през миналата година Пенсиите на 4794 пенсионери за над 620 хил. лв. са били запорирани през миналата година заради неплатени сметки за ток, вода и парно, дългове към данъчните или банки, както и за издръжка

Тв журналистката пак ще прави предаването си “Отблизо” по обществената телевизия и в новия тв сезон. Това обяви самата тя към своя публикация в инстаграм. Там показа кадри от сватбен ритуал, с който започва живота на всяко младо семейство в село Брезница. Те ще бъдат включени и в нейното издание. “Гледайте “Отблизо с Мира” от 15 септември

Ученици от семейства, пристигнали в Англия и Шотландия от Източна Европа, търпят нарастващи изблици на расизъм и ксенофобия, показва проучване, цитирано от “Гардиън”. Децата се оплакват, че учителите не само не ги защитават, но сами участват в тормоза или се подсмихват отстрани. 77% от запитаните казват, че са били жертва на малтретиране