Гроздовият молец сега е опасна гъсеница

17 юли 2019
В лозята
20925
Няма снимка
Гъсеницата е видима, ако разгледате зърната, а повредата във вид на паяжина е характерна
1 2 3 4 5
 

Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата

Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Ако тези от второ поколение не са повредили зърната с големина на грахово зърно, не е късно.

Идва ред на гъсениците от третото поколение.

Те повреждат зазряващите и вече узрелите зърна на гроздето, като ги оплитат слабо с копринени нишки. Създават условия за развитие на гниене, с което размерът на щетите се увеличава значително.

След като летежът на пеперудите от второ поколение приключи към третото десетдневие на юли, има яйца, които са снесени по зърната.

За гъсеници трябва да се следи до втората половина на август

Какви са вариантите за юлско нападение и вреди:

Най-често в години с топъл и сух юли второто поколение е малочислено, а в години с по-хладен и дъждовен юли - многобройно.

Пеперудите на третото поколение летят от третото десетдневие на юли до средата на септември. Те снасят яйцата си по зазряващите или вече узрелите зърна. Яйцата се виждат и с просто око.

Ако през август температурите са високи т.е. над 32-34°С, а относителната влажност на въздуха е ниска, значителна част от яйцата са стерилни.

При наличие на валежи обаче, това не е така и гъсениците от това поколение могат да се срещат и през този месец - чак до прибирането на реколтата.

Борбата с шарения гроздов молец е ефикасна само ако се проведе като цялостна система от мероприятия.

За нея помагат и зелените резитби - филизене, колтучене, кършене и непременно просветляване, защото намаляват влажността в лозовото растение. В съчетание с висока температура и пряката слънчева светлина убива яйцата.

Остъргването и изгарянето на старата кора също допринася за унищожаване на значителна част от зимуващите какавиди и намаляване плътността на молеца. Най-целесъобразно е обаче кората да се остъргва късно през есента.

Пръскайте навреме

Използват се контактни инсектициди

Пръскането срещу шарен гроздов молец се провежда при установяване на първи яйца във фаза "черна главичка".

Регистрирани препарати за борба с неприятеля са доста и има избор: Алфагард 10 ЕК - 0.0125%, Децис 2.5 ЕК - 0.04%, Децис 25 ВГ - 0.004%, Карате ЗЕОН - 0.02%, Нексид 015 КС - 0,03%, Нуреле Д - 0.05%, Релдан 40 ЕК - 0.12%, Суми Алфа - 0.025% Суперсект 10 ЕК - 0.02%, Талстар 10 ЕК - 0.02%, Фюри 10 ЕК - 0.0125%; Циклон 10 ЕК - 0.015%, Циперкал 100 ЕК - 0.015%, Циперфос 530 ЕК - 0.05% и др.

Още от В лозята
0

Климатичната картина над страната през тази година бе много непостоянна и динамична. В много райони валежите надвишиха месечните норми, в други не достигнаха и до средните стойности.

0

Прореждането на листата се препоръчва, и то особено в години с влажно и дъждовно време в периода на узряване на гроздето. Тогава именно се създава една от предпоставките за загниване.

0

В по-влажните райони срещу оидиум се пръска и през август Болестта може да причини големи повреди по гроздето особено по късните десертни и винени сортове.

0

Основните грижи в лозята през август трябва да са свързани с напояването, борбата с плевелите, болестите и неприятелите. За запазване на почвената влага и за борба с плевелите много ще бъде от

0

Пак се пръска с препарати Много от лозарите смятат, че през месец август грижите понамаляват и лозите едва ли не нямат нужда от защита. Но този месец е много важен гроздето да се опази на финалния

Последни новини
0

Семената се събират сега Полезната и красива нигела може да се срещне в цялата страна. Нигелата е и чудесна подправка. Семената й се използват в кулинарните шедьоври в Индия, Средния Изток,

0

Атмосферното налягане е и ще се задържи малко по-високо от средното за август. През нощта ще бъде ясно и тихо. Утре ще е слънчево, след обяд над планинските райони - с незначителна купеста облачност.

0

Предпазва разсада от сечене Терминът "сечене на разсада", независимо за какви растения става въпрос, включва в себе си няколко заболявания, причинени от различни фитопатогени.

0

Практикуват се успешно следните начини: * Заселване на няколко слаби семейства в един кошер – две семейства в 12-рамков Дадан – Блатов кошер, 3 – 4 семейства в кошер-лежак и др.

0

Първите признаци на брашнеста мана се появяват по горната страна на листата. Забелязват се дребни, светли петна с неправилна форма. По долната страна се образува много фин, белезникав налеп.

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Заподозреният за убийството на 7-годишно дете в сливенското село Сотиря Мартин Трифонов е признал вината си пред служебния си защитник, предаде bTV. Това се е случило в болницата в Сливен. Трифонов беше настанен в лечебното заведение в петък, след като беше прострелян в краката при залавянето му. Прокуратурата вчера повдигна три обвинения на

Млад мъж е намереният край Негован разчленен в торби и бидони мъртвец. Той бе открит снощи. Преди да бъда разчленен, е бил застрелян, научи "24 часа". В момента полицията е на място. Извършва оглед. Очаквайте

Спортисти, много именити спортисти и съотборнички плакаха пред тленните останки на легендарната баскетболистка Пенка Стоянова. Десетки се стекоха на поклонението в пловдивската зала "Строител", за да изпратят великата спортистка. Тя си отиде след тежко и продължително боледуване на 69 г. Траурната церемония водеше лично дъщеря й Теодора Бонева.