Остава на първо място като икономически най-важния неприятел на лозата

Ако гъсениците от първо поколение не са нагризали цветните бутони или разклоненията на ресите по лозите ви, не се радвайте.

Ако тези от второ поколение не са повредили зърната с големина на грахово зърно, не е късно.

Идва ред на гъсениците от третото поколение.

Те повреждат зазряващите и вече узрелите зърна на гроздето, като ги оплитат слабо с копринени нишки. Създават условия за развитие на гниене, с което размерът на щетите се увеличава значително.

След като летежът на пеперудите от второ поколение приключи към третото десетдневие на юли, има яйца, които са снесени по зърната.

За гъсеници трябва да се следи до втората половина на август

Какви са вариантите за юлско нападение и вреди:

Най-често в години с топъл и сух юли второто поколение е малочислено, а в години с по-хладен и дъждовен юли - многобройно.

Пеперудите на третото поколение летят от третото десетдневие на юли до средата на септември. Те снасят яйцата си по зазряващите или вече узрелите зърна. Яйцата се виждат и с просто око.

Ако през август температурите са високи т.е. над 32-34°С, а относителната влажност на въздуха е ниска, значителна част от яйцата са стерилни.

При наличие на валежи обаче, това не е така и гъсениците от това поколение могат да се срещат и през този месец - чак до прибирането на реколтата.

Борбата с шарения гроздов молец е ефикасна само ако се проведе като цялостна система от мероприятия.

За нея помагат и зелените резитби - филизене, колтучене, кършене и непременно просветляване, защото намаляват влажността в лозовото растение. В съчетание с висока температура и пряката слънчева светлина убива яйцата.

Остъргването и изгарянето на старата кора също допринася за унищожаване на значителна част от зимуващите какавиди и намаляване плътността на молеца. Най-целесъобразно е обаче кората да се остъргва късно през есента.

Пръскайте навреме

Използват се контактни инсектициди

Пръскането срещу шарен гроздов молец се провежда при установяване на първи яйца във фаза "черна главичка".

Регистрирани препарати за борба с неприятеля са доста и има избор: Алфагард 10 ЕК - 0.0125%, Децис 2.5 ЕК - 0.04%, Децис 25 ВГ - 0.004%, Карате ЗЕОН - 0.02%, Нексид 015 КС - 0,03%, Нуреле Д - 0.05%, Релдан 40 ЕК - 0.12%, Суми Алфа - 0.025% Суперсект 10 ЕК - 0.02%, Талстар 10 ЕК - 0.02%, Фюри 10 ЕК - 0.0125%; Циклон 10 ЕК - 0.015%, Циперкал 100 ЕК - 0.015%, Циперфос 530 ЕК - 0.05% и др.

Добре опръскайте лозите отвътре и отвън срещу гроздовия молец
Добре опръскайте лозите отвътре и отвън срещу гроздовия молец