Кръвосмучещи мухи също пренасят африканската чума по свинете

25 юли 2019
Животновъдство
24282
Няма снимка
Само високата биосигурност може да спаси свинефермите от заразяване със смъртоносния вирус на африканска чума по свинете Снимка: The Pig Site
1 2
 

На 15 юли в "Български фермер" публикува изследването на датски учени, което доказва, че заразата от африканска чума по свинете се пренася и от кръвосмучещите (оборни) мухи. Анонс за публикацията имаше и в сайта bgfermer.bg. Въпреки това до вчера български експерти и учени продължаваха да твърдят, че кръвосмучещите не пранасят АЧС.

Използваме повода, че тази сутрин, 25 юли 2019 г., зам. министърът на земеделието Янко Иванов, заяви в ефира на  Би Ти Ви : "Най-модерните предположения на световни консултанти са, че преносител може да са кръвосмучещи и мухи", за да публикуваме отново резултатите от изследването.

Д-р Енрик Марко*

След като африканската чума по свинете буквално превзе Европа, а сега настъпва сериозно и в Югоизточна Азия хиляди свиневъди е необходимо да преразгледат биосигурността на фермите си.

За тях е важно да знаят възможните пътища на заразяване със смъртоносния за свинете вирус. Това е заболяване, което се пренася на големи разстояния вследствие на действията на хората или както в болшинството от случаите на заразяване в Европа - чрез дивите свине.

Основните фактори, способстващи пренасянето на вируса, са заразени кръв и месо, поглъщани от здрави свине. При това при преместването на къси разстояния основна причина на заразяването е непосредственият контакт.

В Източна Европа вирусът на африканската чума по свинете се разпространява и в свинеферми с висока биосигурност.

Изследване на датски учени (Ан-Софи Олесен, Луиз Лозе, Мете Фримондт Хансен и кол.) оценява риска от заразяване на свинете с вируса на африканската чума по свинете

при поглъщане

на оборни мухи

(Stomoxys calcitrans е кръвосмучеща муха - важен преносител на опасни за хора и животни заболявания).

Изследването е направено с дванадесет 8-9-седмични датски свине (хибриди Ландрас х Йоркшир х Дюрок), разделени в три групи, отглеждани в три отделни помещения с 3-степенно равнище на биосигурност.

Група 1 била инокулирана (изкуствено заразена) с кръв, смесена с кръв, получена от свине, заразени с АЧС-изолат от Полша.

Група 2 била инокулирана перорално (приемане през устата) с уловени оборни мухи (Stomoxys calcitrans), които след хващането им били умъртвени и подложени на хомогенизация.

Група 3 - неповредени мухи (20 бр. на глава) били въвеждани във фуража (около 100 г), който след това бил изхранван на всяка свиня.

Мухите за инокулация на групи 2 и 3 били уловени със сак в непосредствена близост до отглежданото поголовие. Преди да бъдат умъртвени чрез замразяване, мухите в продължение на 1 час били хранени със заразен вирус на АЧС кръв. Храненето на мухите с кръвта било потвърдено визуално чрез стереомикроскопия на тяхната коремна област, проведена веднага след храненето и умъртвяването. По-ранните изследвания показали, че за заразяването на мухите този метод е ефективен.

В процеса на изследването всеки ден били регистрирани клиничните показатели на всяка свиня (в това число и ректалната температура), въз основа на които бил определян общ клиничен показател. По време на изследването била вземана кръв и била приготвяна кръвна плазма.

Въз основа на клиничните симптоми и на вирeмията (попадане на вирус в кръвния поток) били установени

два явни случая

на заразяване

Във всяка група резултатите показали, че само 25% (група 1) и 50% (групи 2 и 3) от свинете били заразявани чрез перорално попадане на вируса на АЧС в храносмилателните им органи, а останалите свине се заразявали чрез контакт с вече заразените свине от своята група. Клиничните симптоми и виремичността при тези останали свине се появили 5-8 дни по-късно, отколкото при свинете, заразени с вируса перорално.

Получените резултати показват, че освен че S. calcitrans служи за АЧС като механичен вектор при храненето на свинете (Mellor и др., 1987), заразяването също така може да стане в резултат на

поглъщане на напили

се с кръв оборни мухи

Свинете са се заразили с вируса на АЧС при изхранване на 20 нахранени със заразена кръв мухи. Разбира се, такова количество като еднократна порция при случайно поглъщане изглежда високо, но за да се установи инфекция, попаднала в организма перорално, е необходимо относително голяма доза АЧС (Howey и др., 2013).

Изследването повдига въпроса за възможността за пренасяне на вируса на АЧС от мухи чрез поглъщането им. И резултатите му потвърждават тази теза.

Коректно е да отбележим, че за заразяване на свинете поглъщали голямо количество мухи - 20 бр., при това, които обикновено живеят във фермата, без да отлитат от нея. Затова те могат да играят роля за вътрешно заразяване, но ролята им не е голяма при заразяване на други свинеферми.

Въпреки това възможността по-едри насекоми, движещи се на големи разстояния, такива като конската муха, биха могли отначало да се хранят от трупа на умряло диво прасе в околностите на свинефермата, а след това да бъдат погълнати от домашни свине, поставяйки под заплаха биосигурността.

За постигане на висока биосигурност е важно не само да има необходимата ограда на свинефермата

да се поддържа висока

хигиена на околната територия

с цел избягване приближаването на диви животни, но и контейнерите за труповете на животните винаги трябва да са добре затворени.

--------------

* Д-р Енрик Марко е член на различни професионални асоциации (Колежа на ветеринарните лекари - Барселона, Съюз на ветеринарните лекари, работещи в областта на свиневъдството, на ANAPORC, член е на Научния комитет на свиневъдите и патолозите, има магистърска степен от Факултета по ветеринарна медицина в Автономния университета на Барселона), автор на статии в няколко специализирани списания, участник в различни конференции на национално и международно равнище

Още от Животновъдство
0

5-те най-разпространени грешки, които сега са фатални за отрасъла Д-р Хосе Казанова Автономен университет на Барселона През по-голяма част от своята професионална кариера бях сигурен

0

Ензимът протеаза, получен от ферментацията на плесенната гъба Aspergillus oryzae, е особено важен за доброто храносмилане. Затова продуктите, получени от ферментацията на Aspergillus oryzae се

0

То е първата брънка към създаване на действителна пчеларска гилдия, категоричен е Николай Гайдов, председател на ОПС “Акация 1899” - Пловдив Жени Владинова Пчеларският сектор се нуждае от структурни

0

ДФ "Земеделие" изплати близо 22 млн. лева на 2 042 животновъди по Схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол (ДПЖСК) за Кампания 2019, съобщават от фонда

0

През 2019 г. В ЕC-28 са произведени 161,7 млн. т комбинирани фуражи, което е с 0,9% по-ниско в сравнение с 2018 г. обяви Европейската федерация на производителите на фуражи (FEFAC)

Последни новини
0

Тази година беше черна за много европейски пчелари, особено във Франция и Италия, където непредвидимото време доведе до това, което се нарича най-лошите реколти от мед

0

Ябълките са овощен вид, при който има голямо сортово разнообразие. Според растежа и плододаването им те могат да се разделят в 4 групи. . Тип спър сортове - плододаването е върху късите 2-3-годишни

0

Така те стават по-меки и миришат по-силно Веднага след отбиването на котетата специалистите препоръчват да им се дава сухата храна с добавяне на вода. Така гранулите стават по-меки

0

Изграждат се в някое защитено кътче на двора Култивационните съоръжения, каквито са парниците и оранжериите, вече не са рядкост за много от любителските градини

0

Когато телетата се отглеждат при подходящи условия, дневният прираст отговаря на нормите. Хигиенните недостатъци на помещението могат значително да намалят здравословното състояние на младите животни

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Двама президенти и интелектуалци в сграда на годината в Лозенец Президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, ексминистри, бизнесмени, посланици, интелектуалци се събраха в “Резиденция Диневи Лозенец” на традиционната коледна вечеря, организирана от предприемачите спомоществователи Динко и Йордан Диневи

Актьорът замина за Истанбул, където в събота разгледа най-голямото киностудио в Европа. Ивайло сам разказа, че там е имало “най-различни улици и зали от различни епохи от миналото на Турция, включително и репродукция на двореца на султан Абдулазис”. Той пусна и няколко снимки от студиото в личния си профил във фейсбук

Всички изследвани марки не спазвали рецептата Предлаганите у нас шоколади са с повече захар, по-малко какао, а в част от тях има и палмово масло. Това показва изследване на “Активни потребители” на 27 от продаваните марки. Организацията е взела проби от продукти на големи производители като “Монделийз”, “Нестле”, “Линдт” и на по-малки от Полша